Siniša Gajić - Foto: RTRS
Početna razlika između klasične viroze i virusa korona jeste u tome da epizode febrilnosti nisu tako duge kao kod Kovida-19, izjavio je specijalista pulmolog doktor Siniša Gajić gostujući u Jutarnjem programu RTRS- a.

- Simptomi virusa korona su povišena temperatura koja traje više dana, jako često febrilnosti preko 39 stepeni, loše opšte stanje, slabost, malaksalost, gubitak osjeta mirisa i ukusa. S druge strane, simptomi klasične viroze su klasična šmrcavica, curenje nosa i očiju, slabost u mišićima, kostima i zglobovima – objasnio je doktor Gajić.

On je objasnio da Kovid-19 nije samo bolest pluća, već da može da zahvati i srce. Istakao je da, kao i nakon tuberkuloze pluća, tako i poslije virusa korona na plućima ostaje ožiljak.

- U ovom trenutku znamo da su pluća najviše pogođena. To nam nije nepoznato, to se dešavalo i u ranijim pneumonijama. Patolozi iz Drezdena su primjetili da u odnosu na običnu influencu promjene koje ostaju na plućima u slučaju virusa korona su oko devet puta veće – rekao je doktor Gajić.