75AFD8FA-824E-4B98-AA0C-34CCB67F87F8.jpeg
„Glovis“ d.o.o., zaokružio je svoj proizvodni proces uz pomoć projekta EU4BusinessRecovery koji sufinansiraju Evropska unija i njemač
ka Vlada u cilju osiguranja kontinuitet poslovanja preduzeća, osnivanja inovativnih start-upa kako bi se sačuvala postojeća i osigurala nova radna mjesta i na taj način smanjile negativne posljedice COVID-19 pandemije poput nezaposlenosti, siromaštva ili migracije.

C8B8519C-433A-4BD1-A49C-E7C80917DD46.jpeg

„Glovis“ d.o.o. iz Zenice porodična je kompanija osnovana 2011. godine. Od tada do danas, izrasla je u najmoderniji proizvodni pogon za proizvodnju igrališta u Bosni i Hercegovini.

BAA3E7DF-B887-4623-86FA-B4EE500E7661.jpeg

Osnovna djelatnost kompanije proizvodnja je igrališta za javnu i privatnu upotrebu, urbanog mobilijara poput korpi za otpad, klupa, autobuskih i biciklističkih  stajališta, te sportskog mobilijara. Proizvodi su certificirani, dugotrajni, otporni na atmosferlije, koroziju i štetočine, a za njihovu proizvodnju koriste se materijali neškodljivi za okoliškoji se mogu reciklirati.

90D9388B-58CE-4A9D-B426-3570C6AB0D50.jpeg

Naida Baručija, projektna menadžerica ove kompanije, ističući važnost saradnje sa međunarodnim organizacijama zahvalna je na projektima poput EU4BusinessRecovery.

„Sa Evropskom unijom i njemačkom Vladom uspješno sarađujemo godinama. Ovaj put kroz projekat EU4BusinessRecovery koji je nastavak projekta EU4Business. Uz pomoć EU4BusinessRecovery projekta dobili smo neophodnu tehničku i finansijsku podršku za nabavku novih mašina, uvođenje sistema poboljšanja poslovanja, tepromociju imidža kompanije“, objašnjava Baručija.

Više od očekivanog 

C0F60FBF-8DF5-4AD7-8547-3D4BB701C8AE.jpeg

Implementacijom EU4BusinessRecovery projekta, kompanija „Glovis“ d.o.o. ojačala je poziciju na bh. tržištu. Postali su konkurentniji i na inozemnim tržištima na kojima su zastupljeni posljednjih šest godina.

„Kroz ovaj projekat, dobili smo i više od očekivanog. Proširili smo  ponudu naših proizvoda i njihov kvalitet. Nabavkom mašine za hemijsku pripremu metala zaokružili smo proces proizvodnje posebno metalnih dijelova naših proizvoda. Hemijska priprema je postupak koji prethodi postupku praškastog farbanja odnosno plastifikacije metala. Liniju za plastifikaciju metala također smo nabavili uz podršku Evropske unije i njemačke Vlade realizacijom projekta EU4Business“, kaže Baručija.

1AAFB13A-0DDD-456E-9439-DCEEA4E15294.jpeg

Brendiranjem, poboljšanjem vizuelnog identiteta kompanije, redizajnom web stranice, uvođenjem knjige standarda i dizajnom kataloga nove serije proizvoda, kompanija je poboljšala imidž kao kompanije izvoznika na tržište zemalja Evropske unije, Skandinavije i susjednih zemalja.

8D0B2140-D30E-401F-9D51-8F5C20400ECD.jpeg

Stabilnost Bosne i Hercegovine posredstvom međunarodnih projekata

Cilj projekta EU4BusinessRecovery povećanje je poslovne uspješnosti, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta, kreiranja novih usluga poslovne podrške i poslovnih mreža nakon pandemije COVID – 19. Usmjeren je na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektor proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te poduzetnike i poljoprivrednike.

„I pored negativnih posljedica pandemije Covid - 19 na bh. ekonomiju, zahvaljujući projektnoj podršci, zadržali smo sva radna mjesta čak i povećali broj zaposlenih kao i broj žena. Danas imamo uposlenih sedam žena od ukupno skoro 40 zaposlenika. Uveli smo nekoliko dobrih praksi poboljšanja poslovanja koje su doprinijele otpornijem poslovanju, optimizaciji proizvodnje povećavajući asortiman naših proizvoda, te digitalne inovacije u poslovanju“, nadodaje Baručija.

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BussinessRecovery sufnanciraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

„Podrška kompanijama kroz projekte poput EU4Business Recovery veoma je važna. Oni nam pružaju ne samo finansijsku podršku nego i tehničku i stručnu pomoć, podstiču inovacije i razvoj kompanije, ekološku i društvenu odgovornost, pristup novim tržištima i općenito stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja koje olakšava rast kompanija što u konačnici ima pozitivan uticaj na ekonomski razvoj i stabilnost Bosne i Hercegovine“, poručuje Baručija.