U jednoj trebinjskoj teretani zatekli smo neobičan bračni par, Nedeljka i Branislavu Matković. Njemu 78, a njoj 66 godina. Aktivno treniraju tri puta sedmično, oko čas i 30 minuta. On kao mladić, sa sprave na spravu a ona, kao djevojčica, na stacionarnom biciklu.

Nedeljko Matković do rata je živio u Mostaru, nakon čega je sedam godina proveo u izbjeglištvu u Kragujevcu. Sa šezdeset godina otišao je u Ameriku.
„Radio sam na građevini. Bilo je lijepo. Dobar je tamo život ali ja sam kasno otišao i nisam mogao naučiti njihov jezik. Zadržao sam se u Americi oko 15 godina. Prije tri godine zajedno sa suprugom sam donio odluku da kupim stan u Trebinju i da ovdje počnemo jedan lijep život. Trebinje smo odabrali zbog ljepote, klime i što je blizu mora“, priča Matković.
On dodaje da se kvalitetan život ispunjava aktivnim treniranjem, šetnjom, i pozitivnim mislima.
„Na nagovor supruge sam prije tri mjeseca počeo da dolazim u teretanu. Što više dolazim, sve mi se više sviđa. Odgovara mi, ljepše se osjećam. Redovno šetam pored Trebišnjice, onom lijepom stazom, preko Perović mosta. Napravimo svakodnevno krug , nekada čak i dva puta dnevno. Preporučujem svakome ko ima vremena i mogućnosti da se bavi fizičkom aktivnošću jer je dobra i za fizičko i za psihičko zdravlje“, dodaje on.

Bez supruge nigdje ne ide, kaže Nedeljko. A ona, puna mladosti i energije, iako smo konstatovali koliko ima godina, dokazuje da se dame nikada ne trebaju pitati za godine.
„Dođem redovno da treniram, vozim bicikl. Osjećam se predivno i u ovom gradu i u ovoj teretani. Ovako čuvam snagu i vitalnost. Pokretnija sam i mlađa. Šetamo redovno, uživamo kao penzioneri. Ja nemam osjećaj da mi je 66 godina, već 40. To je sve zbog ovog duha i stalne fizičke aktivnosti. Za mlade nemam savjet, ali starijima preporučujem da dođu da vježbaju, da dobiju malo kondicije, pa ih neće boljeti ni noge ni leđa, ujutru će lakše ustajati“, priča Branislava.
Pored stacionarnog bicikla, Branislava redovno hoda na traci ali vježba i mišiće na drugim spravama.
Pozitivnih priča ima, ugledajmo se na ovaj bračni par, zanemarimo godine, živimo zdravo i volimo se…
Radio Trebinje/Sunčica Pešić