Godišnji koncert „Alata“: Postojimo da bismo od zaborava sačuvali narodnu nošnju, igru i pjesmu (FOTO)

Folklor 6.jpg (721 KB)

U prepunoj sali Kulturnog centra Trebinje, sinoć je održan tradicionalni godišnji koncert GKUD „Alat Svislajon“, gdje su se narodnom pjesmom i igrom trebinjskoj publici predstavili svi ansambli.

Folklor 3.jpg (490 KB)

Predsjednik „Alata“ Nedeljko Lambeta kaže da su zbog velikog interesovanja trebinjske publike, odlučili da prirede godišnji koncert i večeras i sutra.

„Što se tiče naših članova, broj se uvijek kreće od 400 do 500 članova. Ove godine su imali oko 40 nastupa, izdvojio bih nastupe u Sloveniji, Albaniji, kao i humanitarne aktivnosti našeg društva u saradnji sa humanitarnom organizacijom 'Srbi za Srbe'. Ove godine smo po prvi put 130 naših najmlađih članova vodili na Zlatibor, gdje su se družili, uživali i imali jedan nastup. Očekujemo do kraja januara pozivno pismo za odlazak u Australiju. Mislim da je 'Alat' još uvijek jedan od ambasadora Trebinja“, naveo je Lambeta.

Umjetnički rukovodilac „Alata“ Borko Ćorluka je istakao da je najbitnije održati srce ansambla, da bi on trajao ovolike godine.

„'Alat' je nastao davne 1956. godine i postoji i dan danas. Uvijek u svakom ansamblu, porodici i životu uopšte imamo uspone i padove, ali smatram da je 'Alat' uvijek na vrhuncu kada je u pitanju igra, što ste mogli vidjeti i večeras. Na repertoaru imamo oko 15 aktivnih koreografija koje izvodimo i za sve njih imamo nošnju. Originalne nošnje se trudimo da sačuvamo, a ovom prilikom bih zahvalio svim ansamblima iz Hercegovine jer nam za svaki godišnji koncert pozajme nošnje od srca. Alat postoji da bi od zaboravao sačuvao narodnu nošnju, igru i pjesmu i nadamo se da ćemo u tome uspjeti“, dodao je Ćorluka.

Podsjećamo, GKUD „Alat Svislajon“ će i večeras održati godišnji koncert u pozorišnoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 19 časova.

Folklor 1.jpg (542 KB)

Folklor 7.jpg (486 KB)

Folklor 2.jpg (775 KB)

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×