Aleksandar Goganović (Foto: Fejsbuk/Aleksandar Goganović) -

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Liom Dohertijem zbog njegove izjave da se tokom posjete BiH ne namjerava sastati ni sa jednom od dvije osobe koje su na "crnoj listi" Velike Britanije.


Reagujući na ovu izjavu britanskog ministra kojom nedvosmisleno aludira na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i na srpskog člana i predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, Goganović je rekao Srni da je Dohertijeva izjava krajnje nekorektna, nedemokratska i antidejtonska jer se njom negira izborna volja građana Republike Srpske, koji su na opštim izborima u oktobru prošle godine izabrali predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Onaj ko isključuje mogućnost političkog dijaloga sa legalno izabranim i legitimnim predstavnicima srpskog naroda, jednog od tri konstitutivina naroda u BiH, odnosno sa izabranim predstavnicima Republike Srpske, sigurno ne doprinosi izgradnji mira i stabilnosti i rješavanju svih otvorenih pitanja u BiH, ali i njenoj evropskoj perspektivi. Nažalost, još jednom se pokazalo, u političkoj i diplomatskoj praksi, da Velika Britanija i njene diplomate nemaju dobre namjere prema građanima Republike Srpske. Želim da mi dokažu da griješim, da me demantuju, pokažu i dokažu da vjeruju u dejtonsku BiH i da i oni, kao i ja, zagovaraju dijalog a ne sankcije koje nisu u duhu demokratije - poručio je Goganović.

On je istakao da je za Republiku Srpsku imperativ mir, stabilnost i razvoj BiH koji je moguć jedino kroz dijalog, a nikako kroz monolog, a još manje sankcijama.

- Sankcije su uvedene navodno zbog akcija koje ugrožavaju mir i stabilnost u BiH a činjenica je da su to bile samo reakcije, legitimno izabranih predstavnika iz Republike Srpske u okviru zakona i Dejtona, na akcije pojedinaca iz političkog Sarajeva, koje su ugrožavale mir, stabilnost i postojanje BiH. Stav izabranih i imenovanih predstavnika iz Republike Srpske je da želimo graditi dejtonsku i evropsku BiH, uz uvažavanje interesa sva tri naroda i dva entiteta - naglasio je Goganović.

Goganović je pozvao da se zaboravi na nedemokratske akcije i da sankcije ostave u prošlosti, da se okrene budućnosti, dijalogu i građenju evropske BiH, nakon čega će prvi, kako naglašava, ugostiti sve britanske diplomate u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara.

Vlada Velike Britanije 11. aprila prošle godine uvela je sankcije tadašnjem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, koje se odnose na zabranu ulaska i pristup, odnosno korišćenje imovine koju eventualno imaju Velikoj Britaniji, zbog neutemeljinh optužbi da ugrožavaju mir i stabilnost u BiH, te da podstiču secesiju Republike Srpske