Izašli ste iz pedijatrijske ordinacije s popisom lijekova za bolesno dijete. Ali, kada dođete kući i pokušate mu to dati, shvatate da je "operaciju sirup" mnogo teže provesti nego što ste mislili.


Dojenče, uglavnom lako ispije lijekove. Većina lijekova za bebe u tekućem je obliku i prodaju se uz pipete s jedinicama mjere, što mami i tati olakšava posao.
Dobro je sjesti dijete da se ne bi zagrcnulo i zatim mu staviti kapaljku između usana, te polako istisnuti sadržaj u usta. Ako nemate kapaljku, dobra je i šprica za injekciju (naravno, bez igle).


Kad dijete napuni godinu, čulo okusa postaje mu istančanije i ono se počinje protiviti gutanju lijeka. Od sada je mnogo složenije natjerati ga da popije svoj lijek. Zato treba postupati s mnogo umješnosti.


Sve do šeste ili sedme godine života, uzalud je objašnjavati djeci da će im uzimanje lijeka pomoći. Dijete dobro zna da mora progutati sirup neprijatna okusa, tvrde psiholozi.


Bitno je ne praviti dramu i biti uporan: prikažite to djetetu kao jednu od nezaobilaznih dnevnih obaveza kakva je pranje zuba. Tako ćete ga naučiti da je i liječenje sastavni dio života.