Delegacija Saveza opština i gradova Republike Srpske danas će započeti višednevnu posjetu srpskim sredinama i manastirima na Kosovu i Metohiji, rekao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima u južnoj srpskoj pokrajini Milorad Arlov.
Osim Arlova koji predvodi delegaciju, u posjeti Kosmetu nalaze se i predstavnici grada Trebinja i opština Jezero, Čelinac, Šamac i Teslić, a pokrovitelj četvorodnevnog boravka je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.


On kaže da će delegaciju danas dočekati zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Željko Jović i da je predviđen svečani prijem u prostorijama Udruženja roditelja djece i mladih sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, čije je sjedište u zgradi koju je na inicijativu Odbora 2014. godine sagradila Vlada Republike Srpske.


Arlov je naveo da će delegacija iz Republike Srpske posjetiti opštine na sjeveru Kosova, kao i Goraždevac, Turistički kompleks Rajska banja u Banjskoj, kod Zvečana, manastire Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, Banjska, te Gazimestan.

Prema njegovim riječima, delegacija će u nedjelju, 24. marta, u Zubinom Potoku prisutvovati akademiji povodom obilježavanja 20 godina od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju.


Govoreći o podršci iz Republike Srpske Srbima na Kosmetu, Arlov je podsjetio da je Odbor humanitarnom akcijom sa 35.000 evra obezbijedio kupovinu zemljišta i sa rukovodsvom Saveza opština i gradova Srpske pokrenuo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći za izgradnju objekta Dnevnog centra “Podrži me” u Kosovskoj Mitrovici.


– Do sada su Prijedor, Bijeljina, Han Pijesak, Gradiška i Trebinje uplatili donacije i sakupljeno je 16.000 KM za početak izgradnje koju planiramo 26. juna – rekao je Arlov i pozvao sve koji mogu da uplate sredstva na žiro račun Odbora: 55510000341964-45.


Izvor: Grad Trebinje