Agregati u HE „Dubrovnik“, koja zbog havarije od janauara ne proizvodi električnu energiju, mogli bi do kraja ljeta ponovo biti u pogonu, a to i upravi Hidroeletrana na Trebišnjici daje nadu da će u posljednjem kvartalu barem djelimično popraviti ovogodišnji finansijski rezultat.


Izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić kaže da se tek očekuju konkretnije procjene u vezi sa vremenom koje će biti potrebno za osposobljavanje HE „Dubrovnik“ za proizvodnju, ali i da su očekivanja uprave HET-a da bi se to moglo desiti do septembra.


On je dodao da je uprava HET-a u stalnoj komunikaciji sa rukovodstvom pogona u Platu, te da bi zajednički sastanak trebalo da bude održan do polovine narednog mjeseca.


„Tada ćemo na osnovu procjena sagledati i period koji nas očekuje nakon septembra – do kada očekujemo i povratak HE ‘Dubrovnik’ u pogon“, kazao je Vujić, gostujući u centralnim vijestima Herceg televizije.


Izvjesno je, istakao je on, da će finansijski rezultati biti značajno ispod plana, iako prinudno smanjenje obima proizvodnje, uzrokovano havarijom na agregatima u Platu, HET dijelom nastoji nadomjestiti angažovanjem pogona pumpne hidroeletrane „Čapljina“.


„Dnevna proizvodnja koju ostvarujemo sa angažovanjem PHE ‘Čapljina’ je na nivou od 40 do 50%. Ostvarenje proizvodnje je 39% bilanskog plana. Samim tim je i finansijski rezultat na istom nivou. Sigurno je da nismo u zavidnoj situaciji, ali se nadam da će problem sa HE ‘Dubrovnik’ biti riješen i prije septembra, te da ćemo do kraja godine bar jednim dijelom nadoknaditi gubitak“, istakao je Vujić.


Smanjen obim proizvodnje i povećane količine padavine tokom čitavog ovoga mjeseca uzrokovali su da je kota akumulacije Bileća danas iznad plana.


To je, dodaje Vujić, poželjno stanje sa stanovišta proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, s obzirom na to da nas očekuje sušni period godine.


Ipak, kako stabilizacije vremenskih prilika još nema na vidiku – danas je i ispuštanje vode na brani Gorica povećano na 150 kubnih metara u sekundi.


Vujić dodaje da nema razloga za zabrinutost da bi rast vodostaja mogao da ugrozi priobalje nizvodno od brane, jer je riječ o kontrolisanom ispuštanju, podsjećajući da je pretprošle godine ono imalo i dvostruko više vrijednosti.


„Iz razloga što se vremenski uslovi nisu još stabilizovani – odlučili smo da dio vode na bezbjedan i kontrolisan način ispustimo kroz grad. Ovo su kontrolisane količine vode. Tokom dana ćemo vjerovatno smanjivati ispuštanje, a za vikend će ono biti i nekoliko puta manje, vjerovatno do 50 kubnih metara u sekundi“, kazao je Vujić.


Izvor Radio Trebinje