Uživanje u grožđu datira još od drevnih naroda, koji su ga koristili kao eliksir mladosti.


Pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo oko obala Crnog mora šireći se ka jugu, još prije 8.000 godina. Vjeruje se da su prva vina nastajala nekontrolisano na visokim temperaturama, gdje je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa. Takva vina bila su prava dionizijska poslastica gusta, sirupasta i slatka. Najčešće su razređivana vodom i miješana sa začinskim biljem, medom i sirom. Sve do sredine 19. vijeka svaki iscijeđen sok od grožđa odmah je pretvaran u vino. Tek otkrićem pasterizacije uspjeli su da dobiju nefermentisani sok kao posebno piće. Iako postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za bijelo i crno grožđe.

CRNO


Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese zrna ne smijeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vrijedna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Sadrži antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

BIJELO


Bijelo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrijednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima. Takođe, nije pretjerano bogato ni kalijumom i kalcijumom. Suvo grožđe je zbog svoje slatkoće i ljepljivosti dugo izbjegavano, jer se smatralo da dovodi do propadanja zuba. Novija istraživanja su dokazala suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, jer obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.
LJEKOVITO
Osim što osvježava, grožđe predstavlja lijek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga, liječenje upalnih procesa, kao i za uklanjanje reumatskih tegoba i kožnih alergija. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti. Ne sadrži holesterol, ali utiče na stvaranje dobrog holesterola HDL. Zbog toga se grožđe posebno preporučuje djeci, starijim osobama, praktično svima, osim dijabetičarima, koji ovu voćku moraju pažljivo koristiti. Grožđe sadrži jabučnu i vinsku kiselinu, pektine, odnosno materije koje usporavaju resorpciju masti, tanine, među kojima posebno antocijan, važan za obnavljanje krvi.
Nezavisne novine