Republika Srpska (foto:@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Kreiranje nacionalnih identifikacionih kartica, koje je najavio srpski član predsjedništva Milorad Dodik, trebalo bi da objedini Srbe, ma gdje živjeli. O tome će, kaže Dodik, razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Za predsjednicu Srpske Željku Cvijanović, to je projekat od nacionalnog značaja. To je, kaže, nadogradnja jednog projekta koji je počeo prije nekoliko godina, a podrazumijevao je mapiranje dijaspore.

Srbi iz dijaspore pozdravljaju ovu inicijativu.

Nacionalna identifikaciona kartica, poslužiće Srbima koji se na bilo koji način identifikuju sa Srpskom i gdje god da žive, da im se omogući da u određenim djelatnostima i pravima imaju status domicilnog stanovništva. Kako je prije nekoliko dana Dodik najavio u Rumuniji, izdavanjem kartica korisnici bi stekli brojne pogodnosti. Ujedno bi, to bio i iskorak ka objedinjavanju srpskog identiteta.

- Da će to vama omogućiti da možete da ostvarujete ista prava u Republici Srpskoj u pogledu – od kupovine nekretnina do otvaranja firmi, korištenja obrazovanja, jednaka prava da imate kao što imaju naši ljudi. To Srpskoj sada može, pokušaćemo da to nekako približimo Srbiji, da Srbija to nama uradi svima, i vama i nama, i da u tom pogledu mislim da bi to moglo da bude nešto što bi nas dodatno približilo i dodatno okupilo - rekao je Dodik.

Srpska, identifikacionom karticom Srba, želi da identifikuje sve njene ljude koji žive u inostranstvu, koji žele da ulažu u Srpsku i da koriste sve pogodnosti koje imaju njeni građani, jasna je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Naravno da će ovo biti dakle projekat od nacionalnog značaja, predradnje su napravljene i mi već danas imamo dobru bazu podataka, ali želimo da se naši ljudi aktiviraju i na jedan intenzivniji način i konačno da imaju, raspolažu svim onim pravima ovdje, da ih tretiramo kao ljude koji žive ovdje. Konačno – oni jesu dio korpusa Republike Srpske i mi želimo i na ovaj način da to potvrdimo - istakla je Cvijanović.

Srbe koji žive i rade u inostranstvu, posebno privrednike, obradovala je ova inicijativa jer, smatraju da će to smanjiti administrativne probleme s kojima se suočavaju, olakšati ulaganja i učiniti da se ne osjećaju strancima u svojoj zemlji.

- Mislim da bi značilo puno i da sigurno postoji interesovanje i svakako da bi se stvorili bolji uslovi i olakšice za svaki vid privredne saradnje, a i otvaranja firmi, pa počev od školstva, zdravstva i svih ostalih aktivnosti. Mislim da je to dobra stvar - naveo je privrednik iz Štajerske Goran Krlić.

- Tu je uvek neka želja da sarađujete sa maticom, da budete uvezani sa maticom, što nije tako jednostavno nama u poslovnom svetu, mi svakako – ostvaruje se benefit i za nas koji živimo i u Austriji i za ljude koji žive dole u Srbiji i Republici Srpskoj, prvenstveno otvaranje novih radnih mjesta, a sa druge strane uvezivanje i plasiranje robe - istakla je magistar ekonomije Tanja Božić.

Svaki most koji se gradi prema dijaspori je dobrodošao, a ova incijativa je nešto što spaja naše nacionalno biće, ističe šef Predstavništva Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama Obrad Kesić.

- Ovo je možda nešto što obećava najveće beneficije za naše ljude koji žive u dijaspori, i zbog toga je dobrodošlo, pogotovo naše privrednike. Vi dobro znate – tržište je velika borba da privučemo ulaganje to je vrlo teško, pogotovo pod sadašnjim ekonomskim okolnostima - smatra Kesić.

Analitičari ocjenjuju da je ideja o kreiranju ovakve kartice na liniji srpskih nacionalnih interesa i da može doprinijeti dodatnom zbližavanju unutar srpskog nacionalnog korpusa.