HET-Ilindan.jpg

Svetom liturgijom u crkvi Svetog proroka Ilije na Bilećkom jezeru, obilježen je Ilindan, krsna slava „Hidroelektrana na Trebišnjici“. Liturgiji, koju je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenicima Aleksandrom Šmanjom i Nebojšom Kolovićem, prisustvovali su članovi Uprave preduzeća, zaposleni u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ te veliki broj vjernika bilećkog i trebinjskog kraja.

U besjedi nakon liturgije, vladika Dimitrije prvo je podsjetio na lik proroka Ilije riječima:

„Sveti prorok Ilije je primjer istinskog smirenja, primjer vjere kojom se ostvaruje svaka molba pred Bogom. Događaji iz života proroka Ilije poučavaju ljude da čovjek bez blagodati Božije nije puni čovjek, a oblagodaćeni čovjek postaje dinamično biće Duhom Svetim usmjereno ka drugome i molitveno ka Bogu“, a zatim zaposlenima u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ čestitao krsnu slavu.

Takođe, vladika Dimitrije se ovom prilikom zahvalio svima koji brinu oko hrama na Bilećkom jezeru, a posebno sestrinstvu manastira Dobrićevo i monahinji Justini koja je prisustvovala liturgiji na Bilećkom jezeru.

Nakon liturgije, obilježavanje krsne slave nastavljeno je u prostorijama Hidroelektrane „Trebinje 1“, gdje je obavljeno lomljenje slavskog kolača, u prisustvu monaha Porfirija iz manastira Tvrdoš, sveštenika Miroslava Ratkovića, gradonačelnika Mirka Ćurića, članova Uprave preduzeća te velikog broja zvanica iz privrednog i političkog života grada i hercegovačke regije.

U kratkom obraćanju prisutne je pozdravio Gordan Mišeljić, direktor „Hidroelektrana na Trebišnjici“ i uputio čestitke svim zaposlenima.

Takođe, danas je položeno cvijeće na obilježja i još jednom odata počast poginulim borcima u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a koji su bili zaposleni u „Hidroelektranama“, kao i radnicima koji su stradali tokom izgradnje brane Grančarevo.