PKV Group godišnje proizvede oko 1.000, a plan je da u naredne tri godine proizvodnja bude veća od 2.000 tona
Kompanija PKV Group d.o.o. iz Bileće osnovana je 2011. u skromnom proizvodnom prostoru od 250 kvadratnih metara, a danas raspolaže sa modernim proizvodnim prostorom od 3.000 kvadrata u kojem su instalirane najmodernije automatizovane linije za proizvodnju prihrane za pčele.


Inovativan pristup
Prema riječima Gospave Baković, vlasnice kompanije PKV Group, u proizvodnju hrane za pčele krenuli su iz želje da uvedu inovativan pristup u ishrani pčela koji do sada nije korišten u Evropi.
- Željeli smo da pčelama kroz prihranu vratimo najkvalitetnije prirodne komponente koje se nalaze u ljekovitom bilju u Hercegovini. Pogačama i sirupima za prihranu pčela dodali smo mješavine ekstrakta i eteričnih ulja iz Hercegovine koji su proizvedeni kroz tehnološki proces perkolacije, kazala je Baković.
Prema njenim riječima, njihov proizvodni program se dijeli u tri kategorije - konvencionalni program koji se prodaje na tržištu BiH, te Herba i Organski program koji se 100 posto izvoze.
- Kad je riječ o programu Herba sa ekstraktima i eteričnim uljima, od prvog dana proizvodnje i izvoza raste potražnja za njim. Od prošle godine, pored pogača i sirupa sa ekstraktima, uvedeni su tečni dodaci u prihranu pčela, a u ovoj godini iz Herba programa do kraja godine uvodimo novi proizvod probiotik za pčele, istakla je Baković.
PKV Group 95 posto proizvodnje izvozi na tržišta Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Turske, Bugarske, Poljske, Ukrajine, Slovenije, Francuske, Italije i Njemačke.
Otkup meda

- Trenutna godišnja proizvodnja je oko 1.000 tona, sa planom da u naredne tri godine proizvodnja bude veća od 2.000 tona, naglasila je Baković.
Ona je dodala da su svi njihovi planovi fokusirani na sektor meda u BiH.
- U sektoru meda u saradnji sa projektom USAID Farma 2 planirane su zajedničke aktivnosti na edukaciji pčelara, instaliranje do kraja oktobra nove četiri automatizovane linije za pakovanje meda i proizvoda na bazi meda, organizacija otkupa i izvoza meda, aktiviranje interne laboratorije za kvalitet i otkup meda, te uvođenje novih inovativnih proizvoda na bazi meda. Kroz organizovan otkup meda u BiH podstakla bi se organizovana proizvodnja meda, povećali kapaciteti proizvodnje i konkurentnost domaćeg meda u odnosu na uvozne, istakla je Baković.
IZVOR: OSLOBOĐENJE