Japanci postavili svjetski rekord u brzini interneta: Skidanje filma "dok tepneš"

Dok operatori i provajderi popularizuju 5G i WiFi 6 brzine interneta i prenosa podataka, naučnici i inženjeri se fokusiraju na još veće brzine. Tako je japanski Nacionalni institut za informaciono - komunikacione tehnologije (NICT) pravo postavio novi rekord.

Prošle godine su veće brzine prenosa podataka preko interneta postignute saradnjom između Velike Britanije i Japana. Uspjeli su da postignu nevjerovatnih 178 TB/s u avgustu 2020. godine, ali to je sada prevaziđeno rekordom NICT-a. Skoro udvostručujući tu brzinu, svjetski rekord za brzinu prenosa internet podataka sada iznosi 319 TB/s, piše SlashGear.

Kako bi se postigla pomenuta brzina, NICT je morao da unese inovacije u svakom nivou sistema za prenos podataka. Prvo je implementiran četvorojezgarni optički kabl, koji je zadržao istu veličinu kao i standardno vlakno sa jednim jezgrom. Zatim se koristio sistem od 552 kanala koji je odašiljao lasere različitih talasnih dužina kroz pojačivače kreirane od retkih minerala. Drugim riječima, radilo se o veoma skupom eksperimentu, prenosi Benchmark.

NICT je sve to morao da uradi u kontrolisanom laboratorijskom okruženju, i istraživači nisu imali na raspolaganju elemente iz stvarnog okruženja. To je rezultiralo degradacijom kvaliteta ili brzine signala dok su se podaci proticali kroz kabl.

Ovu tehnologiju nećemo u neko skorije vrijeme vidjeti u komercijalnoj primeni u stvarnom svijetu. Samo troškovi ovog sistema su preveliki, ali tehnologija bi imala najviše koristi od implementiranja ovog sistema. Dugoročno i potrošači bi imali koristi, posebno kada 6G krene da se implementira.