savjetovanje-het-1-scaled.jpg

Juče je u malom amfiteatru „Hidroelektrana na Trebišnjici“ održan radni sastanak Ekspertskog stručnog savjeta za analizu ponašanja brana „Grančarevo“ i „Gorica“.

Radni sastanak je otvorio prof. dr Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a u svojstvu predsjedavajućeg stručnog savjeta. Profesor Kuzmanović je izložio zadatke Savjeta, a nakon njega Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove je pozdravio prisutne u ime Uprave preduzeća.

U prvom dijelu radog sastanka prezentaciju obavljenih mjerenja u toku 2022 godine na branama „Grančarevo“ i „Gorica“ izložili su Milovan Bjelica, šef Službe za osmatranje i analizu ponašanja brana i Tanja Aškrabić vodeći građevinski inženjer u pomenutoj službi. Prof. Dragi Dojčinovski sa Instituta za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju iz Skoplja obavijestio je sve prisutne o uticaju zemljotresa na brane u posmatranom periodu. Zaključke stručne analize i ekspertize rezultata tehničkog i seizmičkog osmatranja brana izložio je Mirza Pašić, diplomirani inženjer građevine sa dugogodišnjim iskustvom u projektovanju i saniranju brana.

U nastavku radnog sastanka je uslijedila višečasovna diskusija i razmjena informacija i mišljenja o trebinjskim branama.

Zaključke današnjeg sastanka Ekspertskog stručnog savjeta za analizu i ponašanja brana „Grančarevo“ i „Gorica“ iznio nam je prof. dr Vladan Kuzmanović.

„Danas smo imali veoma uspešan radni sastanak na kome smo analizirali dokumentaciju o osmatranju brana Grančarevo i Gorica sa posebnim akcentom na branu Grančarevo. To su 54. i 55. ciklus. Na osnovu tih svih rezultata osmatranja koje smo sagledali svi članovi Ekspertskog stručnog saveta imaju zadatak da u narednih mesec dana pripreme svoje pojedinačne izveštaje nakon kojih ćemo uraditi jedan zajednički izveštaj i u tom izveštaju predložiti rukovodstvu ‘Hidroelektrana na Trebišnjici’ koje korake treba preduzeti u narednom periodu, u smislu praćenja pojava i održavanja brane ‘Grančarevo’ i ‘Gorica’ da i u narednom periodu rade u skladu sa projektovanom funkcijom.“

534D19AA-7970-45D9-91A1-3B5C92D23E91.jpeg

Uvažavajući vrijeme eksploatacije ovako značajni objekti iziskuju i kvalitetno održavanje što je svakako i opredjeljenje odgovornih u „Hidroelektranama na Trebišnjici“.

Stručni Ekspertski savjet čini devet eksperata iz regiona, koji se bave lučnim i ostalim tipovima brana i devet predstavnika „Hidroelektrana na Trebišnjici“. U toku dvodnevnog rada Ekspertskog savjeta izvršen je obilazak brana „Grančarevo“ i „Gorica“.