Gradska uprava Trebinje - Foto: RTRS
Gradska uprava Trebinja najoštrije osuđuje pokušaj pojedinih političkih partija iz Federacije BiH da omalovaže najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija "u najljepšem srpskom gradu", Trebinju, izgraditi aerodrom, stavljajući u prvi plan dnevnopolitičke razmirice i neshvatajući iskrenu bratsku brigu matice za svoj srpski narod s druge strane Drine.

- Stav tih partija da Trebinje nije srpski grad ne želimo ni da komentarišemo, jer njihovi 'mislioci' prije nego što nešto napišu treba da sagledaju istorijske činjenice i shvate da srpski narod na ovom području živi vijekovima.

Zaboravljaju, pritom, da sve što pripada Republici Srpskoj nosi i njen prefiks - ističe se u saopštenju iz Gradske uprave Trebinje.

U saopštenju se ističe da u tom svjetlu i vide saopštenja političkih partije iz FBiH kao još jedan pokušaj da se Republici Srpskoj ospori potpuni administrativni i pravni sadržaj i da se njeni temelji dovedu pod znak pitanja.

- Oni koji pokušavaju da nametnu takva rješenja moraju da znaju da mi nemamo ništa na prodaju, da svaku stopu Republike Srpske, pa samim tim i Trebinja smatramo svetim i podjednako važnim - poručili su iz trebinjske Gradske uprave.

Što se tiče navodnog etničkog čišćenja na području Trebinja, iz Gradske uprave naglašavaju da političke partije iz FBiH, koje su danas reagovale na izjavu predsjednika Vučića, imaju najmanje pravo da o tome govore, jer je Trebinje među rijetkim gradovima u kome nije bilo etničkog čišćenja i masovnih zločina, za razliku od onoga što su dešavalo nad srpskim stanovništom u današnjoj FBiH u posljednjem ratu, ali i u nekim ranijim ratnim sukobima.

- I na kraju, sve dobre i nezlonamjerne ljude iz svih dijelova svijeta, pa i vas koji ste pisali ova saopštenja, pozivamo u naše Trebinje, na jug Srpske, da dođete da se odmorite, uživate, pogledate i upoznate činjenice o bogatom kulturno-istorijskom nasljeđu našeg grada, kako vam mitovi ne bi zamagljivali stvarnost. Doduše, za sada kopnenim putem, a u skorijoj budućnosti i letom na aerodrom koji će sagraditi narod i Vlada Srbije kao i mnoge projekte u Srpskoj do sada - ističe se u saopštenju.