Presretač - Foto: RTRS
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi pojačane preventivne, ali represivne aktivnosti s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u saobraćaju i u tu svrhu od danas će se na putevima Republike Srpske naći još pet neobilježenih službenih vozila sa ugrađenim radarskim kamerama, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Cilj je da se na ovaj način spriječi prekoračenje brzine kretanja vozila u saobraćaju, a koja je i najčešći uzrok teških saobraćajnih nezgoda na području Republike Srpske

Dakle, u kontrolama saobraćaja na putevima Republike Srpske aktivno je ukupno sedam tzv. presretača (dva presretača su aktivna još od jula 2019. godine), a očekuje se da će u narednom periodu biti završena ugradnja mobilnih radara u još pet službenih vozila MUP-a Republike Srpske.

U pitanju su savremeni uređaji koji imaju mogućnost da mjere brzinu kretanja vozila u dolaznom i odlaznom smjeru, odnosno brzinu vozila sa kojima se mimoilaze i brzinu vozila iza kojih se kreću u istom smjeru. Radarski uređaj koristi 3D radarsku tracking antenu, kao i odgovarajuće kamere za detektovanje registarskih tablica i prekršaja, te ima mogućnost rada u dva moda, mirovanju i pokretu. Svaki prekršaj evidentira se fotografijom i videom zapisom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi kamapnju "Vozi oprezno - putuj bezbjedno" čiji je cilj da svi učesnici u saobraćaju odgovornim ponašanjem doprinesu povoljnijem stanju u oblasti bezbjednosti saobraćaja.