Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je danas tokom skupštinske rasprave da u Srpskoj neće doći do poskupljenja električne energije, ali i objasnio kako bi mogli izgledati novi obračun.
Računi za struju - Foto: RTRS
Računi za strujuFoto: RTRS

On je dodao da će se zadržati postojeće cijene električne energije koje su bile prije i nakon posljednje odluke Ustavnog suda Republike Srpske, te da će Vlada u razgovoru sa Ustavnim sudom Republike Srpske i regulatorom prilagoditi terminima žuti, zeleni i crveni potrošač i na osnovu toga zadržati postojeće cijene električne energije u Srpskoj, a da se ispoštuje odluka Ustavnog suda.

Kako je on istakao, greška je bila u jednoj tarifnoj grupi, te napomenuo da isti ili identičan model obračuna cijene električne energije vrijedi u zemljama okruženja.

- Prva grupa koja ima potrošnju električne energije do 500 kilovat-časova plaća 0,005 KM po kilovat-času, od 501 do 1.500 kilovat-časova plaća 0,009 KM po kilovat-času, više od 1.500 kilovat-časova plaća 0,2 KM po kilovat-času - istakao je Višković, rekavši da više od 75 odsto domaćinstava u Srpskoj upada u prvu tarifnu grupu za obračun cijena električne energije, kao i da je cijena električne energije za domaćinstva po 0,005 KM u Srpskoj najmanja u regiji i da će takva i ostati.

On je dodao da je Vlada, zajedno sa regulatorom vodila računa o tome da se ispoštuje Zakon o električnoj energiji vezano za energetski zaštićenog kupca, te obuhvatila najveći broj građana Srpske najnižom cijenom struje, dok oni najveći potrošači imaju drugu cijenu struje.