Kada popušite cigaretu, nikotin cirkuliše u krvi u proseku od šest do osam sati. Većina tog nikotina se eliminiše urinom, ali potrebno je od 48 do 72 sata da se zaostali nikotin izbaci iz vašeg tela.
Sokovi (Foto: Thinkstock) -

U tom procesu mogu da pomognu voda, pojedine vrste voća i povrća, pogotovo one koje sadrže dosta vitamina C. On je najpoznatija supstanca za izbacivanje nikotina iz krvotoka, jer poboljšava metabolizam i stvara bijela krvna zrnca, ali pušači treba da unose znatno veću dozu ovog vitamina nego nepušači, do 2.000 miligrama.
Evo šta je najbolje za izbacivanje nikotina iz organizma:
1. VODA - Nikotin dehidrira tijelo, pa je veći unos vode neophodan jer pomaže tijelu da izbaci nikotin.
2. KOPRIVA - Ova biljka je puna gvožđa i korisna za dezinfekciju i odlična je u borbi protiv infekcije.
3. POVRĆE - Konzumiranje većih količina celera, tikvica, pasulja, pa čak i krastavaca, može da smanji nikotinsku zavisnosti. Ne jedite mnogo slatkog povrća, sa mnogo šećera, jer prekomjerna količina glukoze aktivira dio mozga odgovornog za uživanje i zadovoljstvo. Na taj način, glukoza može da podstakne želju za cigaretama.
4. POMORANDžE - Sadrže visok nivo vitamina C, pa nadoknađuju ovaj vitamin u tijelu pušača koji pušenje smanjuje. Konzumiranje narandže može ubrzati vaš metabolizam i smanjiti stres.
5. KIVI - Kivi pomaže da se eliminiše nikotin iz tijela i da se ono napuni vitaminima A, C i E koje pušenje smanjuje.
6. SOK OD ŠARGAREPE - Sok od šargarepe sadrži vitamine A, B, C, K koji pomažu da se eliminiše nikotin iz tijela. Nikotin takođe šteti koži, a sok od šargarepe ima mnogo vitamina koji su dobri za kožu.
7. BROKOLI - Sadrži visok nivo vitamina B5 i C. Brokoli sadrži supstancu koja štiti pluća od oštećenja toksina.
8. SPANAĆ - Bogat je vitaminima i folnom kiselinom, tako da je dobar za vaše tijelo i posebno dobar u tome da vam zgadi ukus duvana.
SMANjITE ZAVISNOST
Povećan unos voća i povrća može da pomogne da ostavite pušenje zbog sljedećih razloga:
- Smanjuje se nikotinska zavisnost
- Visok sadržaj vlakana čini da se osjećate sitije - pušači ponekad miješaju glad sa željom za cigaretom.
- Za razliku od mesa, alkohola i pića sa kofeinom, voće i povrće ne poboljša, čak može da pogorša ukus duvana.