Unija poslodavaca 1.jpg (880 KB)

Unija poslodavaca Srpske danas je u Trebinju organizovala okrugli sto "Izazovi i perspektive poslovanja".

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Zoran Škrebić rekao je da je problem trebinjske regije značajan dnevni odliv radne snage prema Dubrovniku, na čemu se mora raditi.

Škrebić je rekao da je migracija radno sposobnog stanovništva svjetski problem. "Ono što možemo uraditi u budućnosti jeste da podižemo uslove rada, ali to ne može biti jednostrano, administrativnim mjerama, već je to širok spektar mjera, kao što je tehnološki razvoj proizvodnih procesa, gdje će ljudi imati bolje uslove, veću rentabilnost poslodavac, gdje će moći da isplati veću platu", rekao je Škrebić novinarima u Trebinju, gdje je Unija poslodavaca Srpske organizovala okrugli sto "Izazovi i perspektive poslovanja".

Unija poslodavaca .jpg (957 KB)

Škrebić je rekao da se najavljivana kriza u EU prenijela na Srpsku, pa postoji smanjenje privredne aktivnosti, kao i zaposlenosti u privredi, prerađivačkoj i industriji uopšte.

On je rekao da poslodavci nisu protiv povećanja plata, ali da Vlada Srpske, poslodavci, kao i Sindikat moraju zajednički stvarati uslove za to.

Škrebić je rekao da je rast najniže plate u Srpskoj od 28 odsto doveo u problem firme koje su bile na granici poslovanja i imaju visok nivo učešća rada u svojim troškovima, a neke su se i ugasile. On je rekao da je lani izdato oko 2.200 dozvola za uvoz radne snage.