Vladika Grigorije, predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH, vjerski lider koji se, uz crkvenu službu, bavi sportom i biznisom je u večerašnjem Pressingu govorio o ljepotama BiH i anegdotama vezanim za njih.
Vladika Grigorije je opisao kako je tekao poziv iz Beograda kada mu je ponuđeno da bude mitropolit.

"Ja sam rekao da nisam završio crkvu u Mostaru, da mnogo volim Hercegovinu, da ne mogu da ostavim ljude s kojima sam proveo 25 godina života. Svi ti monasi, monahinje, manastiri, sveštenici su na neki način moji srodnici duhovni i ne mogu tek tako ostaviti sve to. Tačno je da nisam prihvatio poziciju mitropolita i da sam predložio da se izabere neko drugi i onda je patrijarh povukao jedan potez koji je logičan. Ono što mogu reći ljudima koji žive u Sarajevu i okolini jeste da sam ja rođen u ovom kraju, da me duša boli za Sarajevom i da nam tu treba čovjek koji će živjeti u Sarajevu", kazao je Grigorije.
Da li ima želju da postane patrijarh?
"Nemam tu želju i ambiciju, znam da mi mnogi ne vjeruju ali neću da se pravdam. Jedino gdje bih otišao da služim jeste Beograd, ali ne kao patrijarh nego kao sveštenik ili neki episkop. Volim taj grad i ljude koji žive u njemu. Nemam ambiciju da budem patrijarh jer je to užasno teško".
Vladika Grigorije je nakon toga opisao kako je bio jedan od predvodnika protesta protiv Slobodana Miloševića.
"1992. godine sam bio student teologije, ti momci tamo su mislili da sam dobar za toga. Počeli smo se družiti sa drugim studentima sa drugih fakulteta i pokrenuli smo proteste protiv Miloševića. Htjeli smo zaustaviti rat. Imali smo osjećaj da smo pametni, bili smo mladi i hrabri, a to tada nije bilo nimalo jednostavno. U najkraćem mogu reći da se ne stidim toga, ne ponosim se previše jer smo doživjeli neuspjeh neke vrste. Ponosan sam zbog toga što vidim da se mnogo toga lošeg dogodilo i našem narodu i samom Miloševiću. Kad se sve to zbilo kasnije, danas kad pomislim na to da li je moguće bilo sve uraditi bez krvi, stradanja, izbjeglištva i stida dolazim do zaključka da je možda bilo bolje da su ljudi tada slušali što im govore mlade ljudi", kazao je Grigorije.

Opisao je i kako je gledao intervju sa Noamom Chomskyim u kojem opisuje istoriju SAD-a, te i iz toga izvukao pouku. "Gledao sam jedan dugačak intevju Noama Chomskog koji traje 2-3 sata gdje on objašnjava istoriju Amerike. Zamislite paradoks; najveći razvoj i najbolje stvari u Americi su se desile 60-ih i 70-ih kada je bilo najviše protesta u Americi. Zašto je to važno? Zato što ljudima na vlasti je potreban korektiv. Vlast je veliko iskušenje, duhovno. Mogu sad slobodno da kažem nakon toliko godina, mogu najviše da se zahvalim svojim kritičarima".
Protesti u Srbiji
"Apsolutno podržavam proteste u Srbiji. Ne bih savjetovao ljudima da se ističu da su vođe, jer smo se mi isticali kada je to bilo ozbiljno. Nisam baš imao priliku da podržavam bilo koga u Srbiji, ali mogu reći da nikad nisam podržavao ni Nikolića ni Vučića. To sam mu rekao u direktnom razgovoru u Mostaru", poručio je Grigorije.
N1