Vladika Grigorije Eparhiju zahumsko-hercegovačku je predao u stanju crkvenog poretka i pozitivnog ekonomskog i imovinsko-pravnog poslovanja, saopšteno je danas iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske (ZHiP).


Eparhija je demantij uputila povodom teksta objavljenog u beogradskom tabloidu Kurir, u ponedjeljak 10. juna 2019, pod naslovom „Šta je sve radio crkveni velikodostojnik – Grigoriju puko biznis, dugove ostavio crkvi“. U dematiju se ističe da su u navedenom tekstu iznesene neistine, te da je obmanuta javnost.


’’Prilikom čina administrativne primopredaje, koja je obavljena 24. septembra 2018. godine u službenim prostorijama Eparhije, novi episkop Dimitrije sa zahvalnošću je konstatovao da je episkop Grigorije, u svom devetnaestogodišnjem arhipastirskom radu unaprijedio život Eparhije. Tom prilikom, novoizabrani Episkop, posebno je istakao da je njegov prethodnik unaprijedio duhovni život povjerene mu pastve, osvrnuvši se i na njegov graditeljski trud. Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije je Eparhiju zahumsko-hercegovačku primio na upravljanje u stanju crkvenog poretka i pozitivnog ekonomskog i imovinsko-pravnog poslovanja’’, ističe se u demantiju Eparhije.


Napominju da je tabloid Kurir prenio izjavu tendencioznog vjerskog analitičara Zorana Injca koji je obmanuo javnost da je „Patrijaršija na sebe preuzela nekakve dugove Eparhije zahumsko-hercegovačke koje je za sobom ostavio vladika Grigorije…“


’’Ti navodi su apsolutno netačni, što je veoma lako provjerljivo. Tabloid Kurir širi dezinformacije o tome da je „posao Eparhije sa hotelijerstvom, poljoprivredom i proizvodnjom vina propao i da su „nakon odlaska Vladike Grigorija troškovi ostali Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj…“


Vinarija Tvrdoš jedna je od najvećih i najuspješnijih vinarija u Bosni i Hercegovini, svoja vina izvozi u preko 20 država svijeta. Poznata je po proizvodnji vrhunskih vina za koja je dobijala nagrade širom svijeta, od kojih izdvajamo najvažniju Zlatnu medalju na prošlogodišnjem najpoznatijem takmičenju vina Dekanter u Londonu. O njenom uspjehu govore i zvanični pozitivni finansijski rezultati koji su lako provjerljivi svakom fizičkom licu, u nadležnim poreskim organima Republike Srpske i BiH.


Hotel Platani jedan je od najljepših i najpoznatijih hotela u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u samom centru Trebinja, poznat po predivnoj građevini, ali i još ljepšoj terasi. Hotel Platani je od svog otvaranja do danas dao veliki doprinos razvoju turizma u Hercegovini. U svom poslovanju, takođe, ostvaruje uspješne finansijske rezultate.


Sva dobit ovih privrednih preduzeća ulaže se u obnovu naše Eparhije. Podsjećamo da je u građanskom ratu devedesetih godina, na teritoriji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske porušeno, devastirano ili zapaljeno 48 hramova i 2 manastira. Na dan primopredaje u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj evidentirano je 245 kako obnovljenih tako i novoizgrađenih hramova, uključujući manastire, crkvišta i kapele’’, stoji u demantiju Eparhije ZHiP.