Konzum je uručio još 400 otkaza u Bosni i Hercegovini, i to radnicima u Mostaru koji su u ovoj kompaniji imali ugovore na određeno vrijeme.


Ovo je za Oslobođenje kazao predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić. "Iz ovog sindikata smo prvi upozorili na tešku situaciju u koncernu, s namjerom da se pomogne Konzumu, a zauzvrat je od radnika traženo da iz našeg pređu u drugi sindikat, jer sam odbio dati pristanak na otkaze. Ja sam juče razgovarao sa advokatom Kenanom Ademovićem i on će zastupati sve te radnike, a država mora poduzeti adekvatne mjere bez da čeka signal iz Zagreba", poručio je Avdagić. Istakao je kako je sindikat na čijem je čelu prvi upozorio na tešku situaciju u kojoj se našao Agrokor u čijem je sastavu i Konzum, ali da to od rukovodstva Konzuma u BiH nije shvaćeno sa dobrim namjerama.
Prema procjenama ovog sindikata, u BiH bi bez posla moglo ostati hiljadu radnika Konzuma. Uticaji krize u Agrokoru našli su se i ne dnevnom redu Predstavničkog doma Parlmentarne skupštine BiH, koja je započela u srijedu. Poslanicima je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostavilo informaciju o posljedicama krize u “Agrokoru” na bh. kompanije i ukupnu ekonomiju, upozoravajući kako su potencijalno ugrožene hiljade radnih mjesta i dovedeni u pitanje ogromni prihodi. U informaciji je navedeno kako kompanije-kćeri "Agrokora" u BiH zapošljavaju 5.200 radnika te imaju godišnji promet od 500 miliona evra, a posluju s više od 1.300 dobavljača.

Najznačajniju kariku u tom lancu čini “Konzum BiH” s 4.600 zaposlenih i lancem od 250 prodajnih objekata koji imaju “dominantnu ulogu” na tržištu. Više od 80 posto poslovanja i prometa “Agrokorove” kompanije, kako se navodi u informaciji, ostvaruju na teritoriju Federacije BiH, a s 31. martom dugovanja dobavljačima koje su oni prijavili iznosila su 131 milion konvertibilnih maraka, od čega se 74 miliona KM odnosi na dugove kojima je već dospio rok za naplatu.
Ne stabilizuje li se stanje u Agrokoru to će imati “izrazito negativni uticaj” na firme u BiH, doći će u pitanje očuvanje radnih mjesta a slijediće i lančana reakcija koja će ugroziti poslovanje povezanih pravnih osoba, dobavljača i kooperanata, što će imati direktni utjecaj i na stanje finansijskog sektora u BiH, navodi se. Zavisno od razvoju događaja, dodaje se u informaciji, Savjet ministara BiH ili vlade entiteta trebale bi razmotriti mogućnost postavljanja posebnog povjerenika koji bi koordinisao aktivnosti s vlastima Hrvatske te pratio financijske transakcije i robne tokove "Agrokorovih" kompanija u BiH.
Ramljak očekuje nove kredite
Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak je izrazio očekivanje da će novi krediti za najveći hrvatski privredni sistem biti dogovoreni u sljedećih „dva do tri tjedna.” On je potvrdio da Agrokor od 10. aprila redovno plaća svoje obaveze prema dobavljačima, dok za stare dugove traži rješenja. Juče poslijepodne se ponovno susreo s predstavnicima ruske Sberbank, najvećeg povjerenika Agrokora.
Agencije