Kada smo “kod kuće”, nije nemoguće biti prevaren, ali ćemo lakše prepoznati ponašanje prevaranata jer će odskakati od uobičajenog. U inostranstvu, stranci su “lakša meta” za neku prevaru, jer ne znaju lokalne običaje, ne žele nikog da uvrijede i još uvijek nisu došli sebi od samog putovanja.


Ovo su neke od najčešćih prevara i savjeti kako ih izbjeći:


Korumpirani taksisti


Taksisti će, kada shvate da niste iz te zemlje, svakako pokušati da vam naplate više. Voziće vas dužim putem do odredišta ili će vas umjesto u, primjera radi, željeni restoran ili hotel odvesti kod svog prijatelja od koga će dobiti postotak profita. Savjet je da nikada ne zovete taksi na ulici, već tražite da vam ga nazove restoran ili hotel u kome se nalazite. Takođe, unaprijed se informišite o troškovima prevoza kako vam ne bi naplatili više.


Oštećena roba


Iznajmite motor, automobil ili džet-ski i optuže vas da ste vozilo oštetili. Od vas traže novac za popravku kvara. Imajte na umu da kvar može biti stvaran. Zaposleni vas je možda pratio i napravio štetu dok niste gledali. Savjet: Vozila iznajmljujte samo od provjerenih agencija. Prije izlaska iz prostora agencije, fotografišite vozilo i dobro ga pazite dok ga koristite. Ako nesporazum eskalira, pozovite policiju ili ambasadu.


Lažni novac


Mjenjačnica će vam dati lažne i nevažeće novčanice. Moguće je i da će taksista, restoran ili prodavnica tvrditi da ste platili lažnim novcem. Za to će vas optužiti tek nakon što vaš pravi novac zamijene lažnim. Moguće je da će vam kao kusur dati sumnjive novčanice.


Provjerite kako izgleda novac države u koju idete i mijenjajte ga samo u provjerenim menjačnicama kao što su banke ili hoteli. Plaćajte sitnijim novčanicama i uvijek provjerite jeste li dobili tačan kusur. Kako biste izbjegli rukovanje gotovinom, plaćajte karticama. U tom slučaju, pripazite na sumnjive osobe koje uređajima za čitanje podataka na karticama kradu šifre. Koristite samo provjerene bankomate i zadužite prijatelja da vam čuva leđa dok uzimate novac iz bankomata.


Stranac koji vam želi pomoći


Stranac će vam ponuditi da fotografiše vas i vaše društvo ispred neke znamijenite lokacije. Nakon što mu predate telefon ili fotoaparat, on s njim pobjegne. Stanovnik mjesta u kom se nalazite ponudi vam da vam pomogne s podizanjem novca sa bankomata i ukrade vam karticu.


Strancu nikada nemojte davati svoj telefon ili fotoaparat. Ako baš morate imati tu fotografiju, koristite selfi štap. Kod podizanja novca sa bankomata, uvijek postavite stražu i nikada nemojte nikome davati svoju karticu. Takođe, ne dopustite nikome da vam prilazi tokom transakcije.


Zamjene predmeta i lažnjaci


Trgovci će vam pokazati skupocjeni predmet po pristupačnoj cijeni. Kada se dogovorite oko kupovine, skupi predmet zamijeniće lažnjakom. Moguće je i da će predmet u startu biti lažnjak.

Skupocjene predmete ne kupujte od uličnih prodavaca po “povoljnim” cijenama.


Varljive informacije


Vozač iz vozila do vas reći će vam da vam sa automobilom nešto ne valja. Nakon što se isključite iz saobraćaja, opljačkaće vas. Ili, neko će vas uputiti na lažni kiosk za kupovinu karata za prevoz autobusom ili vozom. Naravno, njihov prijatelj vodi taj kiosk i opljačkaće vas ako mu date priliku. Možda najgore, neko će nazvati vašu hotelsku sobu, reći će vam da postoji problem s vašom kreditnom karticom pa će od vas tražiti da mu ponovo kažete broj kartice i računa. Postoji mogućnost i da će vam stranac reći da je policajac u civilu, te da će vam pokušati naplatiti nepostojeću kaznu.


Nikada se ne isključujte iz saobraćaja ako vam to kaže neko iz susjednog vozila. To učinite isključivo ako je posredi pravi kvar o kome će vas obavijestiti vaše sopstveno vozilo. Ako ipak morate stati, parkirajte negdje gdje ima puno ljudi. Ulaznice i karte za prevoz kupujte na provjerenim lokacijama i ne dopustite drugima da vam kažu suprotno. Od policajaca u “civilu” tražite značku.


Ulične igre


Na ulicama svjetskih gradova nerijetko će vam ponuditi mogućnost da zaigrate igru s tri čaše i lopticom. Nakon brzih pokreta rukom voditelja igre, od vas će tražiti da pogodite njenu lokaciju. Da bi vas uvjerio da je moguće pobijediti, voditelj će uz pomoć svojih saradnika koji glume turiste odigrati nekoliko lažnih partija. Kada vi dođete na red, nećete biti iste sreće, a postoji mogućnost i da će vas pokrasti dok igrate.


Nemojte igrati. Nemojte gledati ni dok drugi igraju.


(Jutarnji list)