Staša Košarac - Foto: RTRS
Projekat izgradnje Hidorelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini isključivo u nadležnosti institucija Republike Srpske, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je naglasio da Ustavni sud BiH nema legitimitet da se bavi odlučivanjem o dodjeli koncesija za njenu izgradnju, već to pitanje treba da riješi Komisija za koncesije BiH.

- Osporavamo legitimitet pokretanja apelacije pred Ustavnim sudom BiH jer, prema Zakonu o koncesijama BiH, poslanici u parlamentu BiH ne mogu biti strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH. Zakon o koncesijama jasno kaže da postupak u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ili drugi organ koji odredi Savjet ministara, što nije učinjeno - rekao je Košarac Srni.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da političke strukture iz Federacije BiH pokušavaju da ospore izgradnju jedne od najvećih regionalnih investicija, blokirajući privredni razvoj Republike Srpske.

Za Košarca je posebno zabrinjavajuće to što političko Sarajevo koristi Ustavni sud BiH za ostvarivanje svojih političkih ciljeva.

- Evidentno je da je Ustavni sud BiH u službi bošnjačke politike. Ova institucija ne vodi se pravnim argumentima, već po uzoru na bivše visoke predstavnike pokušava da otme nadležnosti Republike Srpske, što je suludo i potpuno neprihvatljivo - naglasio je Košarac.

On je istakao da u potpunosti podržava nastavak izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela", jer je riječ o projektu koji će biti od koristi za sve građane, Republiku Srpsku i cijeli region.

Košarac je podsjetio da je ocjena struke da je ovaj projekat energetski značajan, ekonomski isplativ i ekološki poželjan.

- Takođe, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je rekao da, kada bismo sad pustili `Buk Bijelu`, ona bi snabdijevala 100.000 domaćinstava, te da bi se, da je sada puštena u promet, isplatila za tri godine imajući u vidu aktuelne cijene električne energije. To najbolje govori o važnosti realizacije ovog projekta - naveo je Košarac.

On je pozdravio investicije vlasti u Republici Srpskoj u proizvodnju električne energije kako bi se omogućila energetska nezavisnost i bezbjednost u narednom periodu.

Košarac je napomenuo da je protivljenje bošnjačkih političara ovom projektu dodatno besmisleno i paradoksalno, budući da je izgradnja "Buk Bijele" dio Okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine, koju su u Savjetu ministara podržali i bošnjački ministri.

"Hidroelektrana Buk Bijela jedan je od najznačajnijih projekata u energetskom sektoru i kao zajednički projekat predstavlja odličan primjer uspješne saradnje institucija Republike Srpske i Srbije - zaključio je Košarac.