Ni nakon drugog kruga glasanja Kosovo nije uspjelo da obezbijedi članstvo u Interpolu, saznaje RTS. Kako prenosi javni servis, protiv prijema Kosova glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

Kako Blic saznaje, predstavnici Prištine su demonstrativno napustili salu nakon što su rezultati glasanja saopšteni.

Prilikom prvog glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, takozvano Kosovo nije dobilo potrebnu većinu od dvije trećine glasova članica Interpola za prijem u svjetsku policijsku organizaciju.


Prema nezvaničnim informacijama, ovakav ishod glasanja navodno je iznenadio i predsjedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretara, nakon čega je određena pauza od 20 minuta prije drugog glasanja.

Ministar policije Nebojša Stefanović se oštro usprotivio odluci da se odredi pauza, i pitao je predsjedavajućeg na osnovu kog pravila se to dogodilo, na šta nije dobio odgovor.

On je još juče upozorio da postoji namera da se zbune države o načinu kako se glasa.

– Pored nejasnih obavještenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome takozvano Kosovo ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilama koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbijedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju – objasnio je Stefanović.

I prištinski mediji navode da Kosovo nije uspjelo da obezbijedi dovoljan broj glasova za članstvo Kosova u Interpolu u prvom krugu, kao i da će nakon polusatne pauze biti održan drugi krug glasanja, javlja prištinska “Gazeta Express”. Za članstvo Kosova u Interpolu glasalo je 76 članica, 56 je bilo protiv, a 22 uzdržane. “Gazeta” navodi i da su Maroko i Rusija glasale protiv prijema Prištine u članstvo te međunarodne policijske organizacije.


Izvor:Srpskainfo