Nakon najnovijih izjava premijera Crne Gore,Zdravka Krivokapića, javnoti se obratio Iguman Petar Dragojlović. Njegovu izjavu prenosimo u cjelosti.

Pre samo nekoliko meseci izneveritelj Crkvenih Litija, Mitropolita Amfilohija, Kosova i Metohije, Svetog Petra Cetinjskog i NJegoša, Svetog Vasilija Ostroškog, svete Crne Gore, taj 200 procentni Crnogorac (tako je sam sebe deklarisao) Zdravko Krivokapić, je u toku zasedanja Skupštine Crne Gore najsramnije ishvalio najvećeg neodukljanskog ustašu, belosvetskog probisveta i osnivača najradikalnije nacističke, antisrpske i anticrkvene partije u Crnoj Gori, Slavka Perovića. Citiraću te sramne Krivokapićeve reči koje je on izrekao u punom ushićenju i povišenim tonom: “Imam čast i zadovoljstvo da pozdravim čestiti i časni Liberalni Savez koji je predvodio rodonačelnik Slavko Perović. On je znao šta je ideja i šta je Crna Gora”.

Čovek koji ne poznaje crnogorske prilike a posebno ne one cetinjske, prošao bi pored ovih reči bez nekog komentara. I niko mu ne bi zamerio. Neznanje bi ga opravdalo. Ali kad to kaže premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji vrlo dobro zna ko je Slavko Perović i šta je Liberalni savez, i koji je na vlast došao preko Crkvenih Litija, normalan čovek bi se odmah zapitao – ima li ovaj čovek iole obraza i stida? Zar je moguće da je neko toliko pokvaren, lukav i podmukao? Zar je moguće da neko ko se predstavlja čovekom Crkve i Svete Liturgije, čovekom koji je na vlasti upravo najviše zahvaljujući glasovima vernika SPC, tako ishvalio jednog neskriveno radikalnog nacistu, decenijskog srbomrsca, otvorenog napadača na SPC i Mitropolita Amfilohija, osnivača tzv. Crnogorske pravoslavne crkve i organizatora cetinjskih paravojnih formacija, raznih Komita i Lovćenskog straža?

Živeo sam na Cetinju 14 godina. Tu sam i zamonašen na Petrovdan 1997. Lično sam na Cetinju, kao i mnogi monasi ili đaci Bogoslovije, trpeo skoro svakodnevne i najprimitivnije uvrede upravo od članova tog nacistički nastrojenog Liberalnog saveza. Mnogo puta mi je psovana srpska majka a nekoliko puta mi prećeno i smrću. Mnogo puta sam verbalno vređan ali i fizički napadan, kako na Cetinju tako i u Katunskoj nahiji, upravo od članova i simpatizera Liberalnog saveza čiji je lider bio, upravo taj Slavko Perović. Onaj Slavko Perović i onaj Liberalni savez kojeg “pobožni” premijer Zdravko Krivokapić nazva “časnim i čestitim”. Napadani smo od strane tih i takvih “čestitih i časnih” Liberala samo zato što smo Srbi, monasi Cetinjskog Manastira ili pak đaci Bogoslovije. Bilo je i veoma krvavih napada Liberala, gde su monasi ili sveštenici isprebijani, ili gde su đaci izbodeni nožem (jedan đak je jedva preživeo ubod nožem pored samog srca). Sve to je znao premijer Zdravko Krivokapić ali mu to nije smetalo da bez trunke obraza takve neoustaše i fašiste nazove “časnim i čestitim”.

Znao je Zdravko Krivokapić i to da su članovi Liberalnog saveza na čelu sa Slavkom Perovićem kamenicama i oružjem na Petrovdan1991. godine napali Cetinjski Manastir. Znao je i da je zbog takvog zlikovca Slavka Perovića pala krv tog dana ispred Cetinjskog Manastira. Znao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, da su tada Cetinjem odjekivali besomučni urlici srbomrzaca iz Liberalnog saveza – Risto sotono! Ubi, zakolji, da Srbin ne postoji! E viva, e viva, e viva Montenegro! Cigani, cigani! … i slično. Sve je to znao Zdravko Krivokapić ali je i pored toga baš takve najgore naciste i fašiste nazvao časnim i čestitim ljudima.

Zar onda ikoga treba da čudi što je Zdravko Krivokapić čestitao dan državnosti tzv. Kosovu, koje je nastalo na hiljadama nevino pobijenih Srba, dece, žena, staraca i vojnika? Zar je to amanet Mitropolita Amfilohija i Crkvenih Litija gde se iz stotina hiljada glasova orilo – Kosovo je srce Srbije i Crne Gore.

Danas i sutra će na ulicama Cetinja verovatno ponovo divljati neobuzdani nacisti Liberalnog saveza sa svoja dva podignuta prsta. Divljaće i plaćenici bivšeg režima Mila Đukanovića. Divljaće svi srbomrsci i crnogorske neoustaše. I neće to biti ništa novo. Takvo Cetinje je počelo sa divljanjem upravo 1991. sa “časnim i čestitim” Slavkom Perovićem. Kako vidimo i on je doleteo u Crnu Goru, kao i svi Čanci i ostali srbomrsci i crkvorušitelji. Možda ih premijer Crne Gore, posle Svetog Pričešća koje će verovatno uzeti u nedelju, ponovo ishvali kao “časne i čestite” Liberale i “divne Cetinjane”. Od njega nas više ništa ne može iznenaditi.