Berane - đurđevdanska litija (Foto::Sputnik / Nebojša Popović) -
Vjernici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali su danas u Beranama đurđevdanskoj litiji, koju su centralnom ulicom te opštine predvodili sveštenici Eparhije budimljansko-nikšićke.
Radio Berane prenosi da su se građani spontano okupili u centralnoj ulici uz uzvike: "Ne damo svetinje!".

U litiji je učestvovao veliki broj građana, koji su na taj način željeli da proslave hrišćanski praznik Đurđevdan, koji je i slava manastira Đurđevi stupovi, nadomak Berana.

Litija je prošla uprkos mjerama koje je propisalo Koordinaciono tijelo Vlade Crne Gore za borbu protiv zaraznih bolesti, a kojima je zabranjeno okupljanje na otvorenom.

Povodom praznika Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija, koji je slava katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi, juče je služeno praznično bdenije sa petohljebnicom.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije istakao je u arhipastirskoj poruci da se prava vjera vidi naročito kad dođu ispiti poput mučeništva Svetog Georgija.

Prema njegovim riječima, o brojnim stradanjima manastira Đurđevi stupovi svjedoče oštećenja i garež, koji se zadržao po njegovim freskama.

- Sveti velikomučenik Georgije je pomoćnik i zaštitnik cijele Crkve Božje, svih pravoslavnih vjernika. Neka svima ovaj praznik donese radost, Sveti Georgije neka svima bude na pomoći - poručio je episkop Joanikije.