Emir Kusturica - Foto: RTRS
Film, za koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske najavio da će uputiti poziv proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici da ga snimi, jeste "Na Drini ćuprija", saznaju Večernje novosti.

Mada nije precizirano o kom naslovu je riječ, kako navodi list, u planu je ekranizacija čuvenog romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija".

List navodi da Kusturica nikada nije krio divljenje prema nobelovcu, te da oni koji pomno prate rad slavnog režisera znaju da je ekranizacija znamenitog Andrićevog romana Kusturicina višedecenijska opsesija.

- U romanu "Na Drini ćuprija" je naša prošlost, sadašnjost, a bojim se i budućnost. To je naš Stari zavjet - rekao je Kusturica kada je prije desetak godina najavljivao moguću ekranizaciju ovog djela.

Novosti podsjećaju da se u to vrijeme rodila i ideja o izgradnji Andrićgrada, prvobitno zamišljenog kao kulise za budući film, da bi u međuvremenu postao svojevrsna oda jedinom srpskom nobelovcu i jedan od najznačajnijih kulturnih centara.

- Lakše je sagraditi još jedan most nego snimiti film po Andrićevom romanu, ali problem će biti riješen unošenjem u filmsko djelo posljedica koje događaji u romanu imaju u današnjem vremenu - govorio je svojevremeno Kusturica.

Vučić je juče na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, kojoj su prisustvovali i predsjednik Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković, najavio skoru premijeru filma o Jasenovcu , koji je radio Predrag Antonijević.

- Danas smo se dogovorili da uputimo poziv Emiru Kusturici za drugu temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i govori o svemu sa čim smo se suočavali u prošlosti i mnogo toga oslikava u današnjem vremenu - rekao je Vučić.

On je rekao da očekuje da to bude remek-djelo, a da je Srbija spremna da preuzme najveći dio finansiranja, navodi list.