20210921_100011.jpg (107 KB)

Stanje bezbjednosti javnog reda i mira u avgustu je zadovoljavajuće – ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje. Ono čim nije zadovoljan je stanje bezbjednosti saobraćaja.

„Iako je Policijska uprava Trebinje provela niz aktivnosti koji se tiču sankcionisanja vozača koji se odlučuju da za volan sjednu pod dejstvom alkohola i opijata, stanje nije dobro. Koristim priliku da apelujem na sve vozače da čuvaju i svoje i živote drugih ljudi i da ne sjedaju za volan u alkoholisanom stanju.“, priča Laketa.

Načelnik Policijske uprave Trebinje posebno ističe da će ova uprava i dalje provoditi aktivnosti usmjerene na bezbjednost učenika, s obzirom da je počela školska godina i neophodno je obratiti pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa u blizini škola.

Laketa je naglasio da će u narednom periodu biti uključen veći broj presretača na dijelu magistralnog puta Trebinje – Dubrovnik na teritoriji RS kako bi se podigao nivo bezbjednosti saobraćaja i na ovoj dionici.

Primjetno je da u gradu ima mnogo vlasnika pasa koji ne poštuju Zakon o javnom redu i miru, član 30 (ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži ili vodi opasne životinje koje drugog mogu da prestraše ili povrijede, ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, kazniće se novčanom kaznom od 300 do 900 KM), pa Laketa naglašava da će se u narednom periodu sankcionisati počinioci ovakvih prekršaja.

Miodrag Janković, načelnik Sektora policije ove uprave kaže da je u avgustu ove godine evidentirano 20 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, za koja je prijavljeno 36 lica, od kojih su osam povratnici.

„Nisu evidentirani maloljetnici kao izvršioci, za razliku od uporednog perioda kada je evidentiran jedan. Ni u ovom ni u uporednom periodu nisu zabilježeni slučajevi narušavanja javnog reda i mira sa pet ili više lica“, kazao je Janković.

Prema riječima Velibora Vukoja, načelnika Kriminalističke policije, u proteklom mjesecu je zabilježeno 25 krivičnih djela, od kojih se na Opšti kriminalitet odnosi 23, i po jedno na zloupotrebu opojnih droga i bezbjednost saobraćaja.

„Nadležnim tužilaštvima podnesena su 22 izvještaja protiv 25 lica i to 24 muškog pola i jedno ženskog, od kojih je deset povratnika.

„Broj krivičnih djela po poznatom izvršiocu je 22, dok je tri po nepoznatom licu“, zaključio je Vukoje.