Na području opštine Ljubinje, proljećni mrazevi potpuno su uništili ovogodišnji rod svih voćnih vrsta. Već sada je sigurno da je šteta veće od 1,5 miliona maraka i premašila je opštinski budžet.


Zaključno sa jučerašnjim, temperaturni minusi za pet uzastopnih jutara, opustošili su više od 150 hektara pod nasadima voća u Ljubinjskom polju. Najveće površine su pod plantažama višanja.
"Sad sam očistio grančicu višnje. Od dvjesto plodova, našao sam dva zdrava", priča agronom Vladimir Jahura.
Uzastopne jutarnje temperature, do minus pet stepeni, potpuno su uništile nasade višanja, trešanja, jabuka, krušaka i orahe. Najveći dio bio je u fazi precvjetavanja.
U preduzeću "Fruktiko", na oko stotinu hektara, očekivali su rod od oko 1.500 tona višanja i prihod veći od 1,2 miliona maraka. Propast roda voća doživjeli su kao elementarnu nepogodu.
"Za samu berbu, radnu snagu i isplate dnevnica za berbu bilo bi preko 150.000 maraka. Taj novac ljudi neće moći zaraditi, svako će osjetiti na svojoj koži stradanje voća u Ljubinju", ističe Jovica Piljević, direktor "Fruktika" d.o.o.
Iz skromnog budžeta, nerazvijena opština Ljubinje neće moći pomoći voćarima. Stručna komisija će sagledati stanje, a za prvu sjednicu lokalne skupštine, pripremaju prijedlog za otpis zakupnina za zemljište, vlasnicima koji ispunjavaju uslove.
"Za neke bi to značilo mnogo, oslobađanje nekih 30.000 maraka, što i nije neki iznos, ali je makar znak dobre volje", kaže Čedomir Ćuk, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.
Voćari očekuju i reakciju Ministarstva poljoprivrede, s obzirom i na to da je sav uloženi novac propao. Osnovni zadatak biće da sačuvaju plantaže za narednu godinu.


RTRS