Nagla malaksalost i osećaj gladi, drhtanje ruku, pojačano znojenje, konfuzija, iznenadne smetnje u govoru, razmišljanju i pamćenju ne smeju se ignorisati, upozoravaju endokrinolozi. Navedeni simptomi mogu ukazivati na hipoglikemiju, to jest nagli pad šećera u krvi.Suprotno povišenom nivou šećera u krvi, što je najčešća manifestacija dijabetesa, hipoglikemija predstavlja izuzetno niske vrednosti šećera u krvi – manje od tri milimola po litru. Čak 98 odsto obolelih od tipa 1 dijabetesa je imalo iskustva sa hipoglikemijom, dok veliki procenat pacijenata, posebno sa tipom 2 šećerne bolesti, uopšte ne prepozna simptome ovog stanja, što predstavlja posebnu opasnost.


„Kod osoba koje imaju tip 1 dijabetesa i koje su na insulinu, četiri do osam tih epizoda se dešava mesečno, što uopšte nije malo, praktično jednom nedeljno. Pacijenti sa tipom 2 dijabetesa koji su na tabletama ili na dugodelujućim preparatima insulina imaju ređe hipoglikemiju, oko tri do četiri puta mesečno”, objašnjava prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Najčešći uzroci hipoglikemije kod ovih pacijenata su prevelika doza ili neadekvatna vrsta insulina, nedovoljni obroci ili neplanirana fizička aktivnost kojom se šećer naglo potroši u većoj količini. Međutim, hipoglikemije se javljaju i kod osoba koje nemaju dijabetes, najčešće kao posledica nepravilne ishrane bazirane na slatkišima, a u retkim slučajevima mogu ukazivati na tumor pankreasa. Svaka hipoglikemija zahteva detaljnije ispitivanje kako bi se otkrio i otklonio uzrok. Posledice mogu biti veoma ozbiljne, poput oštećenja mozga i kognitivnih funkcija, a u određenim slučajevima čak i srčanog udara.


„Kada dođe do hipoglikemije, ukoliko je pacijent svestan, osnovno je da se unese jedna količina slatkiša ili ugljenih hidrata kako bi se brzo podigao nivo šećera u krvi. Na primer, kašičica meda, 15 grama ugljenih hidrata, nekog šećera, soka ili brzo koncentrovanog slatkiša. Problem su hipoglikemije praćene gubitkom svesti. U tom slučaju mora da reaguje hitna pomoć i da se glukoza primi venski. To su ozbiljna stanja koja posle toga zahtevaju i hospitalizaciju”, dodaje dr Lalić.


Zdrave osobe hipoglikemiju mogu sprečiti eliminacijom koncentrovanih slatkiša i pravilnom ishranom koja podrazumeva manje, češće i redovne obroke.


Izvor Politika