Manastir Gračanica (Foto: Wikipedia / Sasa Micic) -
Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti, da tuđa ruka kraj tebe ne plevi...

Ovi stihovi Desanke Maksimović, posvećeni manastiru Gračanica, obuzmu misli i srca većine posjetilaca ove svetinje koja stameno, već 700 godina krasi i oplemenjuje ne samo istoimeno mjesto na Kosovu i Metohiji. Ova svetinja iznad svakog vremena, kako kažu monahinje, svojim postojanjem uzdiže i čitavo pravoslavlje, a najviše srpski narod na centralnom Kosmetu kojem je okosnica života i opstanka.

- Kada je podizao Gračanicu, kralj Milutin je sazidao nebo na zemlji - kazala je jedna od monahinja.

Sebe je za sva vremena, kaže, uzdigao ovom svetinjom, a svom narodu je ostavi za vječnost i ponos. A da je tako, veli, najbolje potvrđuju vjernici koji manastir hodočaste, ali i svi oni koji Gračanicu posjećuju zbog njene bezvremenske ljepote.

- Čini mi se da ove godine naš narod više nego ikada radosnije i srećnije dolazi u naš manastir. Jubilej sedam vijekova svetinje, tiče se i upokojenja i kanonizacije njenog ktitora kralja Milutina. Iako je kanonizovan kroz lozu Nemanjića, on je jedan od kraljeva koji je kao ktitor na desetine svetinja i lično proglašen svetiteljom - istakao je Boban Todorović, kustos Gračanice.

Od trenutka kada je kralj Milutin 1321. godine završio Gračanicu, ovdje je počeo da se širi grad Gradince ili Gračanica, a samim tim i okolna. Počeli su da dolaze veliki vladari koje je kralj Milutin primao zastupajući srpsku državu. Pregovori su se odvijali i oko širenja teritorije i sklapanja brakova važnih po državu. Te godine se kralj Milutin iz Gračanice preselio u Nerodimlje, gdje je napisao pergament koji je jedinstvena povelja i potvrda čija je ovo svetinja, na čijoj je teritoriji i kome pripada.

- Iako smo proslavu ovako značajnog jubileja prilagodili okolnostima pandemije, naš narod koji živi oko manastira, ali i iz čitave zemlje, zna vrijednost ove svetinje i zato je rado posjećuju - navodi Todorović.

On kaže da je manastir i proteklih dana, uprkos čestim zabranama prištinskih vlasti, pohodilo mnogo vjernika iz centralne Srbije, a da ih očekuju u većem broju i narednih dana tokom obilježavanja Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, čija je manastir - okosnica.

Vidovdanske svečanosti u Gračanici, koje obuhvataju niz prigodnih manifestacija, počele su likovnom kolonijom sa koje će ostvarenja biti prikazana na izložbi 25. juna. Tada će i nagrada "Longin" iz oblasti likovne kulture biti uručena Branislavu Todiću, istoričaru umjetnosti, jednom od najvećih poznavalaca freskoslikarstva iz doba kralja Milutina. Nagrada mu je dodijeljena za cjelokupno stvaralaštvo i kao autoru monografije o Gračanici.