Bratstvo Manastira Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Žitomisliću na čelu sa igumanom, arhimandritom Danilom Pavlovićem, obavještava vjerni narod Žitomislićke parohije i poklonike iz ostalih krajeva da će ove godine na praznik Blagovijesti manastirske kapije biti zatvorene.

zitomislici-manastir.jpg

„Sa tugom, ali isto tako sa punom odgovornošću i ljubavlju jednih prema drugima, shodno preporukama našeg Episkopa, a u skladu sa odlukama Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, donijeli smo ovu odluku. Uzimajući u obzir sve veće širenje korona virusa u Mostaru, a odnedavno i u susjednoj opštini Čitluk, moramo pokazati još veću dozu opreza i ostati u svojim domovima. Blagovještenje ćemo proslaviti tako što ćemo svetu liturgiju služiti samo mi, bratstvo svete obitelji, a vi braćo i sestre, u to vrijeme, u svojim domovima, stanite na usrdnu molitvu! Iako razdvojeni fizički, budimo objedinjeni svezom Duha u molitvi koja, i na ovaj način, može biti saborna“, saoštilo je Bratstvo Manastira.

Vjenicima je poručeno da predmet zajedničke molitve bude, na prvom mjestu, prestanak ovog smrtonosnog virusa.

„Molimo da Gospod, Izvor života i zdravlja, podari izlečenje oboljelima, osobito onima koje ovaj virus životno ugrožava. Opet i bezbroj puta sjetimo se ljekara, medicinskih sestara i tehničara, koji su u najbližem kontaktu sa oboljelima i čije je, samim tim, lično zdravlje, kao i zdravlje njihovih ukućana, najugroženije. Sačuvaj ih, Gospode Bože naš, i daruj im snage i ljubavi da istraju u svome pozivu! Ono što ste mislili da darujete u kasice kraj ikona ili kupovinom svijeća, kako to obično činite na Blagovijesti u Žitomisliću, darujte ovog puta onima kojima je to u ove dane najpotrebnije – kovid bolnicama ili jednostavnim pozivom u ovu svrhu na humanitarni broj Eronet-a ili drugih provajdera. Naša posebna molba vama je da u ovim narednim sedmicama naročitu pažnju posvetite pridržavanju propisanih mjera. Ostanite kod kuće! Budite sa svojim porodicama! Ako ste sami, pokušajte u svojoj samoći da prepoznate prisustvo Božije koji je najveća utjeha! Naša trenutna razdvojenost čuva nas i priprema za što radosniji ponovni susret. Opet ćemo, ako Bog da, zajedno služiti svetu liturgiju i radovati se druženju nakon nje u našoj gostoprimnici“, saopšteno je iz Manastira Žitomislić.