Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i direktori devet zdravstvenih ustanova u BiH danas su u Sarajevu, u prisustvu ambasadora Japana u BiH Kazuja Ogave, potpisali dokument o primopredaji medicinske opreme ukupne vrijednosti 250.000 evra koju je donirala Vlada Japana.



Oprema koja se sastoji od setova hirurških instrumenata i aparata za ginekološko-akušerske i pedijatrijske klinike biće raspoređena Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Kantonalnoj bolnici "Dr Safet Mujić" Mostar, Kantonalnoj bolnici Goražde, Županijskoj bolnici "Dr fra Mihovil Sučić" Livno, Bolnici Gradiška, Bolnici Trebinje i Zdravstvenom centru Brčko.

Zahvalivši na donaciji, Osmanović je rekao da će dobijena oprema poboljšati kvalitet usluga zdravstvene zaštite na sekundarnom nivou, posebno u oblasti hirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije, kao i prenatalne i neonatalne dijagnostike.
On je istakao da Ministarstvo civilnih poslova BiH u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravlja, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, te agencijom Japanski sistem za međunarodnu saradnju, nastavlja da koordiniše aktivnosti u vezi sa grantom od 300.000 evra koji je Vlada Japana odobrila takođe za sektor zdravstva.
"Ovaj grant biće iskorišten za nabavku potrebne medicinske opreme za bolnice u BiH, a njegovu realizaciju očekujemo početkom naredne godine", precizirao je Osmanović.
On je podsjetio da Vlada Japana više od 20 godina donacijama pomaže zdravstveni sektor u BiH.
Ogava je istakao da nabavka napredne medicinske opreme predstavlja samo jednu komponentu šireg projekta pod nazivom "Japanska neprojektna pomoć za nabavku japanskih proizvoda malih i srednjih preduzeća" čija je ukupna vrijednost 300 miliona jena, odnosno 4,6 miliona KM.
On je dodao da projekat sprovode četiri ministarstva BiH, pri čemu je Ministarstvo civilnih poslova zaduženo za medicinski dio projekta.
"Od završetka projekta do danas, 15 bolnica, uključujući i današnjih devet, te 115 domova zdravlja primili su pomoć u okviru grant pomoći japanske Vlade", dodao je Ogava.
U ime krajnjih korisnika donacije zahvalio se direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović, koji je izrazio nadu da je ovo samo početak saradnje sa Vladom Japana i da će ovakvih projekata biti i ubuduće.
"Bolnica Trebinje je u ovom projektu dobila elektro-hirurški nož, aspirator, infuzionu pumpu i kardio tokogram, tako da ćemo unaprijediti kvalitet u našoj zdravstvenoj ustanovi", rekao je Mijanović.
Direktor brčanskog Zdravstvenog centra Nihad Šibonjić rekao je da je putem donacije Vlade Japana ovaj centar 2004. i 2005. godine dobio pet sanitetskih vozila, a prošle godine CTG aparat, topli sto i aspirator za porodilište.
"Danas smo dobili operacioni sto, odnosno opremu koju smo tražili u okviru određenih vrijednosti", zaključio je Šibonjić.
Dio projekta "Japanske neprojektne pomoći za nabavku japanskih proizvoda malih i srednjih preduzeća" za nabavku medicinske opreme iznosi 554.000 evra, a u okiviru njega u prošloj godini devet zdravstvenih ustanova u BiH dobilo je opremu vrijednu 305.000 evra.
SRNA