Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izrazio je zadovoljstvo zbog usklađivanja Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona sa Ustavom Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i upotrebu jezika i pisma, ističući da je to pravi put, ne samo za građane Mostara i HNK, nego i cijele BiH.

- Dajući i uvažavajući ravnopravnost i konstitutivnost, te pravo na jezik i sve drugo što proizilazi iz tih ustavnih odredaba, vraćamo se jednom normalnom građanskom društvu gdje će svaki građanin biti ravnopravno tretiran i gdje će svakom biti dostupno sve - rekao je Milivojević.

On je izrazio očekivanje da će primjenom svih amandmana krenuti nabolje, jer je poznato koliko srpskoj zajednici znači pravo na jezik, te da bi svakako trebalo da doprinese i boljoj nacionalnoj strukturi zaposlenih u svim gradskim, kantonalnim i institucijama na nivou BiH.

- U svim navedenim institucijama trebalo bi da budu zastupljeni svi narodi po popisu iz 1991. godine. Mi smo daleko od toga i nadam se da će usvajanje ovih amandmana stimulisati ljude da počnu razmišljati u tom smjeru da se jednostavno vraćamo principima, zakonitostima i vladavini prava, te da idemo prema jednom normalnom demokratskom društvu - rekao je Milivojević za sarajevsko Oslobođenje.

On smatra da je nepotrebno trošenje energije na stalno vraćanje unazad, ali da ne treba bježati od analiziranja bliže i dalje istorije.

- Hajde da se okrenemo prema sutra, da svu energiju usmjerimo da nam svima bude bolje - poručio je Milivojević.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara smatra da se zakasnilo sa nekim većim organizovanim povratkom Srba, ali da bi provođenje u djelo svih amandmana i zakona doprinijelo da se pripadnici srpske zajednice osjete ravnopravno.

Kada je riječ o politici zapošljavanja, Milivojević ne očekuje da se promjene dogode preko noći, ukazujući da je svaki pomak dobar, te da je na neki način neophodno početi mijenjati svijest jednih o drugima.

- To je dugotrajan proces u koji, nažalost, mislim da niko od nas još nije ni krenuo, a dok se to ne desi korjenitih promjena neće biti. Bez obzira na sve to, vjerujem da promjene dolaze i da će za pripadnike srpske zajednice i srpskog naroda u ovom kantonu biti znatno bolje - rekao je Milivojević, napominjući da se to svakako ne može očekivati već sutra nego je potreban neki realan period.