Zbog smanjenih prihoda od naknade za korišćenje prirodnih resursa za električnu energiju u budžetu Grada uzrokovanih nakon havarije na HE „Dubrovik“ , te štete od olujnog nevremena, Grad Trebinje će morati da smanji obim investicija ili da se kreditno zaduži.


„Mi ćemo vjerovatno već na narednoj sjednici morati da smanjujemo investicije, što nije dobro ili da obezbjeđujemo dodatna sredstva kroz kreditno zaduženje. Prema procjeni, u odnosu na prošlu godinu, sredstva koje će nedostajati su oko 2,5 miliona KM“, izjavio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić za emisiju „Grad izbliza“ u programu Radio Trebinja.


Prema njegovim riječima, Grad Trebinje u ovoj godini očekuje 1,5 do 2 miliona maraka manje prihoda u gradskom budžetu u ovoj godini, jer Hidroelektrana „Dubrovnik“ ne radi od januara ove godine.


„Ovom iznosu treba dodati i 420.000 KM, koliko je prema procjenama iznosila šteta od nevremena na privatnim i javnim objektima. Poslali smo zahtjev prema Vladi i kabinetu predsjednika RS, kako bi obezbijedili dodatna sredstva, jer je Grad Trebinje izdvojio određena sredstva kako bi se ovi objekti sanirali“, kazao je Ćurić za Radio Trebinje.


Ipak, naglasio je Ćurić, svi najavljeni projekti biće završeni i kapitalne investicije neće biti zaustavljene, kao ni predviđena izdvajanja za više od 30 socijalnih programa.


„Nema razloga da ne nastavimo investicije i programe, koje smo počeli realizovati u ovoj godini, kao što su studentske stipendije, izdavanja za djecu koja pohađaju školu na selu, kao i programe zbrinjavanje demobilisanih boraca i mnoge druge“, istakao je gradonačelnik Trebinja.


Govoreći o presudi u sporu Grada Trebinja protiv bijeljinske Bobar banke u stečaju, Ćurić podsjeća da presuda nije pravosnažna, te da je za sada nezahvalno procjenjivati iznos sredstava koji će, u slučaju povoljnog ishoda, biti uplaćen Gradu Trebinju.


„Sva dodatna sredstva za budžet sigurno znače. Ipak, ovo je prvostepena a ne pravosnažna presuda. Činjenica je da ukupan iznos od preko četiri miliona i 600 hiljada definitivno neće biti isplaćen zbog nedostatka novca, no da smo po ranijoj odluci ostali u sedmom isplatnom redu, velika je vjerovatnoća da ne bismo ništa naplatili“, naveo je on.


RT