Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je nadu da Crna Gora i ova vlast neće nastaviti djelo okupatora koji su rušili crkve.
Podgorica - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA

- Nadamo se u Boga da neće raditi ono što su radili okupatori Turci, da neće da ruše naše svetinje, da ih otimaju, kao što su pripremili preko toga bezakonja, koje su ozvaničili u zoru u Skupštini. Ovaj narod se protiv toga s pravom probudio i pobunio - rekao je mitropolit Amfilohije, koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju danas, na praznik Svetog sveštenomučenika Joanikija, slave Crkve Svetih novomučenika na Pardusu, u Lješanskoj nahiji, kod Podgorice.

Mitropolit je objasnio da ta borba nema nikakvu političku pozadinu, već da je to borba protiv zle, opake, anticrnogorske, anticrkvene, antihrišćanske i antipravoslavne politike koju pokušavaju da zavedu oni koji su sada na vlasti u Crnoj Gori.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski izrazio je nadu da će se i crnogorska vlast, bez obzira i na jučerašnje izjave njenih predstavnika, otrijezniti i neće biti učesnik i nastavljač bratoubilaštva od 1941. do 1945. godine.

- Ne daj Bože da se to bratoubilaštvo igdje više događa u svijetu, a kamoli u Crnoj Gori! Plod tog bratoubilaštva je i ubistvo mitropolita Joanikija sa više od 120 naših sveštenika i naroda kojem se broja ne zna - naglasio je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je dodao da se Crkva trudi da obnovi porušene manastire i crkve.