Mladi harmonikaš Dragan Jelačić, učenik trećeg razreda srednje Muzičke škole iz Trebinja, sa međunarodnih takmičenja vraća se samo sa prvim nagradama.


Poslednju je dobio nedavno u Kragujevcu, na Međunarodnom takmičenju mladih harmonikaša „Zvezdane staze“, gde je bio i najbolje ocenjeni harmonikaš festivala.
Prethodno je Jelačić doneo zlatnu medalju sa takmičenja u Ugljeviku, a kraj prošle godine obeležilo je prvo mesto u Gracu, na „Akordeon festu“, gde je prvu nagradu dobio i njegov školski drug Nenad Višnjić.
U Draganovoj vitrini su i diplome i nagrade sa takmičenja Beogradu, Tivtu i drugih prestižnih festivala zemlji i regionu.
Trenutno se mladi muzičar sprema za novi nastup u Istočnom Sarajevu krajem maja, na kome je već poznat po osvojenim nagradama, a početkom sledeće školske godine planira put u Kastelfidardo u Italiju, na jedno od najjačih svetskih tamičenja za harmonikaše.
Mladi harmonikaš priznaje da mu je sada jasno da je muzika i harmonika njegovo životno opredelenje, iako je u početku sve izgledalo samo kao pokušaj. U osnovnu muzičku školu krenuo je nakon što je jedna nastavnica predložila njegovoj majci da ga upiše u ovu školu, a imao je i drugove koji su bili zainteresovani da uče svirati, pošto u užoj porodici nema muzičara.
- Posle drugog razreda osnovne muzičke škole hteo sam se ispisati, jednostavno mi se nije išlo. Nakon letnog raspusta ipak sam krenuo u treći razred. Te školske godine išao sam prvi put na takmičenje na kome sam osvojio prvu nagradu u triu harmonika, što me ohrabrilo – kaže Jelačić.
Na pitanje zašto baš harmonika nema jasan odgovor, ali kaže da na harmonici svira isključivo klasičnu muziku, iako nekad u budućnosti možda bude i narodne.
- Kad završim nastup uvek mislim da sam mogao bolje. Nikada nisam potpuno zadovoljan. Dešavalo mi se da na pola pesme nakratko stanem, a kad nastavim nisam siguran dokle sam došao. Na kraju bude kako valja - priznaje mladi trebinjski virtuoz na harmonici.
Njegovi planovi su muzička akademija, a gde će to biti odlučiće naredne školske godine kada bude maturant trebinjske srednje muzičke škole.
- Voleo bih da to bude Kragujevac, ako uspem, jer poslednjih godina na odseku harmonike mesta ima za samo tri brucoša - objašnjava Dragan.
Dragana Jelačića već deset godina prati profesorica trebinjske Muzičke škole Violeta Popadić, za koju ovaj mladih harmonikaš ima samo reči hvale, a svoje uspehe pripisuje njenom trudu i razumevanju.

Fudbaler i ekonomista
Dragan Jelačić, pored muzike, voli i sport. Sedam godina je trenirao i fudbal, ali je znao da je to samo dečačka ljubav. Nakon završene osnovne škole istovremeno je upisao srednju ekonomsku i muzičku, ali od računa i tabela brzo je odustao.


Blic/D.Čolović