Na centralnoj manifestaciji Nevesinjske olimpijade 13. avgusta očekuje se više od 10.000 ljudi, rekao je načelnik opštine Milenko Avdalović, koji očekuje da će ova manifestacija postati prepoznatljiv brend za cijelu Hercegovinu.
Avdalović je rekao Srni da je opština, u saradnji sa konjičkim klubom, počela da pravi hipodrom nadomak Nevesinja, gdje bi ubuduće trebalo da se održava ova manifestacija, kojom se čuva tradicija i koja svake godine dobija nove sadržaje.


On je naveo da su takmičarske aktivnosti 142. Nevesinjske olimpijade počele u nedjelju, 6. avgusta, a u subotu, 12. avgusta, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović svečano će proglasiti otvorenom Nevesinjsku olimpijadu, čiji će centralni sadržaji biti održani 13. avgusta na Bratačkom lugu.
"Nevesinjska olimpijada obuhvata tradicionalne, viteške i klasične discipline. Na kraju imamo konjske trke koje privuku najveću pažnju. Imamo tri trke: brdsko -planinskih konja, arapa i punokrvnih konja, gdje očekujemo desetak grla. To je jedna od najboljih trka na prostoru bivše Jugoslavije", naglasio je Avdalović.


On je istakao da se u okviru Nevesinjske olimpijade održavaju i kulturni sadržaji, poljoprivredni sajam, te atletski miting na kome će učestvovati atletičari iz cijele BiH, kao i brojni drugi sportski sadržaji.
Avdalović je rekao da je olimpijada počela Omladinskim košarkaškim turnirom, zatim slijedi turnir u rukometu, Liga mjesnih zajednica, omladinski turnir u malom fudbalu, nadmetanja tenisera na šljaci, te turnir u basketu.
Biće održana i pojedinačna i ekipna takmičenja u streljaštvu, zatim takmičenja za šahiste i mlade guslare. Kao atrakcija na Gradskom stadionu najavljen je paraglajding, a na jezeru Alagovac deseti put će biti organizovano takmičenje u sportskom ribolovu.
Avdalović je najavio da će ove godine, uz pomoć UNDP-a, biti održan i investiciono-poslovni forum, u subotu, 12. avgusta, od 18.00 časova.
"Nevesinje je puno. Pozivam ljude da dođu i uživaju u sadržajima Nevesinjske olimpijade", rekao je Avdalović.


Tokom sedam dana sportisti iz regiona takmičiće se u 25 sportova i 50 disciplina, a za najuspješnije olimpijce obezbijeđene su medalje i novčane nagrade. Ukupan nagradni fond iznosi 35.000 KM. Kao i ranijih godina, najunosnije će biti konjske trke, i organizatori su za vlasnike najbržih grla u tri trke namijenili ukupno 15.500 KM.
Srna