Od poslednje sjednice lokalne skupštine koju čini trinaest odbornika, načelnik Opštine Berkovići, zvanično, iza sebe nema skupštinsku većinu.


Klub odbornika SDS-a, njegove partije, napustila su dva od sedam odbornika koji su, uz podršku jednog odbornika Socijalista, činili većinu. Hoće li biti formirana nova tijesna većina, oko SNSD-ovog kluba, nije izvjesno.
Sada već nezavisni odbornici, u pisanom podnesku skupštinskom rukovodstvu, naveli su da nisu saglasni sa politikom stranke. Da su napustili većinu, potvrdili su neizglasavanjem Nacrta budžeta. Načelnik opštine Nenad Abramović ne negira da klub njegove stranke nije kompletan.
- Bez obzira na glasanje, mislim da su ta dva odbornika bliža SDS-u nego nekoj drugoj partiji - kaže Abramović.
Posrijedi je nesporazum, tvrde u skupštinskom rukovodstvu. Nisu mogli da potvrde ko čini većinu u lokalnoj skupštini.
- Oni su zvanično rekli da su članovi SDS-a, ali su prešli u nezavinse odbornike - kaže Stefan Muratović, predsjednik Skupštine.
Jelena Lučić i Vladimir Đurica koji su napustili SDS, nisu željeli pred kameru. O prelasku u neku drugu stranku, navodno, ne razmišljaju. U SNSD-u kažu da postoji mogućnost da većinu okupi njihova stranka. Nisu razgovarali sa nezavisnim odbornicima.
Abramović kaže da ne vidi Lučićevu i Đuricu u SNSD-u ili nekoj drugoj partiji.
Milovan Škrba, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a navodi da su mogući razgovori sa nezavisnim odbornicima o formiranju nove većine.
Abramović će potvrdu o postojanju ili nepostojanju većine imati na narednoj sjednici, kada će se glasati o Nacrtu budžeta. Ne vjeruje u mogućnost raspuštanja skupštine i dodaje da se SDS ne boji izbora.
Škrba, pak, kaže da je moguće raspuštanje lokalnog parlamenta i da sve zavisi od glasova nezavisnih kandidata.
Za opoziciju je budžet politički i potrošački. Datum narednog zasjedanja lokalne skupštine nije poznat.


RTRS