„Željeznica u Trebinju i okolini kroz vreme“, naziv je izložbe koja će se u oganizaciji Medija centra „Železnica Srbije“ a.d. iz Beograda i Muzeja Hercegovine Trebinje održati u četvrtak 21. juna u Muzeju Hercegovine Trebinje.


Na izložbi će se naći oko 100 fotografija i dokumenata iz vremena, kada je u Trebinju i okolini saobraćala željeznica. Autor izložbe je Josip Veber, novinar i publicista, zaposlen u Medija centru „Železnica Srbije“, čiji je rad već duži niz godina posvećen organizovanju manifestacija sa ciljem promovisanja željeznice.
Istog dana, 21. juna 2018. godine, sa početkom u 16.00 časova, „Železnice Srbije“ a.d., kao jedan od osnivača Saveza za železničke inovacije u JI Evropi (SEESARI), organizovaće konferenciju SEESARI na temu „Međunarodna saradnja“, kojoj će prisustvovati predstavnici željezničkih uprava i institucija iz regiona.
Na zajedničkom sastanku učesnika, jedna od tema biće i projekat nove pruge Nikšić-Bileća-Trebinje-Čapljina.

Prvi voz u Trebinje je stigao 16. jula 1901. godine istog datuma kada i u Dubrovnik i Boku Kotorsku. Tog dana je bila priređena velika svečanost za visoke zvanice koje su stigle iz Beča, Budimpešte, Sarajeva i Mostara, a nakon toga za Trebinjce je bilo priređeno narodno veselje. Dobijanjem željeznice,Trebinje se tako našlo na evropskoj željezničkoj mapi i preko Sarajeva i Bosanskog broda bilo je povezano sa celom Evropom. Šest godina kasnije, 1907. godine, u Trebinje je salonskim vozom doputovao austrougarski car Franc Jozef kako bi obišao Hercegovinu, ali i prisustvovao vojnim manevrima austrougarskih trupa stacioniranih u Popovom polju i zaleđu Boke Kotorske. Željeznica je odigrala veliku i značajnu ulogu u oba svjetska rata i dugi niz godina bila je jedino prevozno sredstvo u ovom dijelu Hercegovine. Radi izgradnje nove brane na reci Trebišnjici u mjestu Grančarevo stara trasa pruge od Trebinja do Bileće izmještena je na novu lokaciju. Novom trasom saobraćanje vozova krenulo je 2. oktobra 1962. godine. Odlukom političkih vlasti, sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, i pored protivljenja velikog broja stanovništva, pruge uzanog koloseka u SFR Jugoslaviji su počele da se ukidaju. Poslijednji putnički voz iz Nikšića preko Bileće i Trebinja za Čapljinu krenuo je 26. juna 1976. godine.
Prije nekoliko godina pojavila se inicijativa za izgradnju nove pruge Nikšić-Bileća-Trebinje-Čapljina, koja bi trebalo da koristi više od 50 procenata stare trase nekadašnje uskokolosječne pruge. Za tu prugu postoje tri idejna rešenja, a razmatranje o najboljem rješenju je u toku.
SEESARI je inicijativa za podršku bržem razvoju saobraćajnog sistema jugoistočne Evrope-od Austrije do Turske, sa naglaskom na istraživanjima, razvoju, inovacijama, (re)uspostavljanju prekograničnih veza i povezivanju područja sa željezničkim koridorima, lukama, aerodromima i TEN-T mrežom. Iako se transportni koridori TEN-T, na zvaničnim kartama Evropske komisije, nalaze uglavnom u državama članicama EU, prihvaćen je stav da se Evropa ne može u potpunosti povezati bez uključivanja balkanskih zemalja, koje predstavljaju značajan ekonomski potencijal i glavni dio strateškog koridora sjever-jug, odnosno povezanosti sjeverne i sjeverozapadne Evrope i Bliskog istoka sa tzv. „Putem svile“.
Organizaciju izložbe pomogli su: „Železnice Srbije“ ad, „Srbija Voz“ ad, Saobraćajni institut „CIP“, Železnički integralni transport „ŽIT“ , „Željeznice Republike Srpske“, Grad Trebinje i Muzej Hercegovine Trebinje.