Nakon naporne sezone u kojoj je završio snimanje trećeg nastavka popularne serije "Ubice mog oca", proslavljeni srpski glumac Vuk Kostić stigao je tamo gdje se, kako kaže, osjeća najljepše - u Trebinje i na Bilećko jezero.Napominjući da upravo ova dva mjesta posjećuje i po nekoliko puta godišnje, Kostić u razgovoru za Srnu ističe da tu žive njemu veoma dragi ljudi, sa kojima se svakodnevno druži kada je u Hercegovini, a uz druženje, tu je, svakako, i odmor uz ribolov.
Potencijali Bilećkog jezera Kostiću su, kaže, zadivljujući pa ne bježi od svakodnevnog sjedanja u čamac i zabacivanja štapa sa svojim prijateljima iz Sportskog ribolovnog društva "Leotar".
"Ovde se osećam kao domaći. Više od deset godina dolazim kod Ljuba Miljanovića, koji je ovde ribočuvar. Volim ribolov i prirodu, a i ko ne bi ovo voleo, pa taj je siromašan čovek", rekao je Kostić, dok se priprema da sjedne u čamac i krene u novu ribolovnu avanturu Bilećkim jezerom.
Od ljudi iz Sportskog ribolovnog društva i njihovog šefa Željka Kraljevića dobio je i laskavu titulu - "prijatelj jezera i čuvar prirode".
"Kad dođem u ove krajeve isto je kao da sam kod kuće. Ovde nekako pobegnem od svega. Radio sam čak i jednu noćnu smenu, pošto smo noću pecali, pa smo spavali u ovoj konzervi na početku jezera", priča Kostić, koji je veliki ljubitelj prirode, a uz ribolov uživa i u ronjenju i lovu.
Kostić naglašava da je vrlo lako sve raskućiti i prodati, ali je najteže sačuvati, pa makar bila riječ i o ribi, zbog čega se posebno divi ribočuvarima iz "Leotara", čije je društvo jedno od najjačih i najbolje organizovanih u regionu.
"Ribolov je meni život. Bio bih tužan kada ne bi bilo moje umetnosti i toga što snimam, ali to je posao, a za ovo živim, ovo najviše volim", kaže Kostić, dodajući da na simboličan način "drži dio od Višegrada do Trebinja" i da je po Hercegovini obišao Trebišnjicu, manastire, vrleti...
Svaki put kada ide za Crnu Goru ili se iz nje vraća, obavezno svraća u Trebinje i Hercegovinu.
"Ne daj Bože da me neko vidi a da se ne javim. Dođem leti, dođem i u oktobru, pa na proleće. Sigurno četiri puta godišnje, a kad idem za Crnu Goru onda su to po dva svraćanja u ovaj kraj", kaže Kostić.

Vuk Kostić važi i za najboljeg ribolovca među glumcima, posebno u morskim vodama, dok se po slatkim, kako kaže, još usavrašava.
"Tu je i Vojin Ćetković. A odličan je i Vanja Grbić, koji će mi se pridružiti na Bilećkom jezeru", kaže Kostić, koji od trofeja ima soma od 50 kilograma.
Na Bilećkom jezeru uvijek ga dočekaju ribočuvar Milenko Vučurević Miko i Zdravko Damjanac Čegi, koji na obalama jezera živi skoro dvije decenije. Tako je bilo i ovoga puta.
"Vuk dolazi dugi niz godina i voli da provede ovdje vrijeme, da malo peca ribu. On je naš član već nekoliko godina i svi volimo da se družimo", kaže nam Miko.
Srpski glumac strastveni je zaljubljenik i u lov, pa nije ni čudno što je zaštitno lice nove kampanje "Srbijašuma".
"U Negotinskoj krajini pravimo dimljene kobasice. Uživamo u tome, kao i u ribolovu. Nije nam cilj da upecamo mnogo ribe. Najvažnije je druženje, a ulov je sam po sebi samo potvrda veštine", kaže Kostić.
SRNA