Najmlađi članovi i veterani Gradskog kulturno-umjetničkog društvo /GKUD/ "Alat Svislajon" Trebinje, njih oko 400, sinoć su sugrađanima priredili godišnji kocert na kome su se u dvočasovnom programu predstavili narodnim igrama i pjesmom.



Više od hiljadu posjetilaca u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" burnim aplauzima je pozdravljalo vješte i talentovane folkloraše uživajući u igrama iz Hercegovine, Makedonije, Krajine, Pomoravlja, Krajišta, Pirota, Beograda, te vlaškim igrama.
Članovima društva, njihovim koreografima i rukovodstvu obratio se i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je istakao da su oni reklama Trebinja, te da su ponos ovoga grada, Hercegovine i cijele Republike Srpske, jer ih promovišu na najbolji i najljepši način širom svijeta.
"Ovo društvo koje broji oko 500 članova, ima ansambl i tradiciju dugu šest decenija zaslužuje svu našu pažnju i Gradska uprava će ovo društvo podržati i ubuduće ne samo finasijski već i na sve druge načine", istakao je Petrović.

Direktor GKUD "Alat–Svislajon" Nedjeljko Lambeta je izrazio zadovoljstvo brojnim građanima koji su došli da podrže svoju djecu, ali i sve učesnike u trudu i nastojanju da budu najbolji i očuvaju tradiciju i kulturu svoga naroda.
"Siguran sam da ćemo i ubuduće ne samo u Trebinju i Hercegovini, već u cijeloj Republici Srpskoj biti glavno i vodeće društvo", rekao je Lambeta.



Predsjednik Skupštine društva Dejan Tarana je istakao da je godišnji kocert prilika da se predstave svi članovi – od najmlađih do najstarijih kao i sve koreografije i repertoar koje zastupaju.
On je rekao da je ove godine i orkestar GKUD najbrojniji, te da velike zasluge za umjetnički dio programa pripadaju rukovodiocu Borku Ćorluki.
Pohvale za rad novog rukovodstva i saradnicima uputio je i dugogodišnji direktor društva i sadašnji član Predsjedništva Dragan Mijović–Žuti koji je naglasio da su nastavili putem kojim je "Alat" išao svih godina – da uvijek bude ponos i ambasador kulture Trebinja.
Godišnjem koncertu prisutvovali su i prijatelji "Alata" iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.
SRNA