Foto: Ustupljena fotografija/GS

BANjALUKA - Svjedok suda, policijski inspektor Milorad Todorović kazao je na suđenju Daliboru Mandiću (37) za ubistvo Ariela Bogdanovića, da nije tačno da je prilikom ispitivanja vršen pritisak na optuženog, niti je bio vezan za stubište.

Mandić je rekao da to što svjedok kaže "nije u redu" te dodao "šta vam znači zakletva".

Njih dvojica su se danas suočili u sudnici banjalučkog Okružnog suda da bi se razjasnile Mandićeve tvrdnje da ga je Todorović maltretirao i prinudio da prizna djelo.

Svjedok Todorović pojasnio je da je učestvovao u hapšenju optuženog, popunio potvrdu o lišenju slobode, te bio prisutan prilikom obavljanja pokaza mjesta gdje je optuženi rekao da je bacio jaknu.

- Odgovorno tvrdim da nisam vršio prinudu, galamio, tukao optuženog niti sam čuo da je neko od kolega to radio. Nikakvog vezivanja nije bilo. Optuženog nisam ispitivao, ali je u neformalnom razgovoru tvrdio da nije to uradio - rekao je Todorović.

Kazao je da mu je optuženi Mandić, dok su se vozili da pokaže gdje je odbacio stvari, ispričao da ga je ubijeni Bogdanović psihički maltretirao, da mu nije dao da normalno funkcioniše i živi u firmi. Optuženi Mandić je ispitivao svjedoka, te je rekao da mu nisu pročitana prava, ali je svjedok to negirao rekavši da mu ih je on pročitao. Sudiju Dragana Uletilovića je interesovalo zašto na zapisniku o ispitivanju stoji samo potpis Mandića ispod pitanja da li želi da potpiše zapisnik ili da mu se pročita, da li je upoznat sa pravima, nije zaokružen odgovor ni da ni ne, svjedok je rekao da je optuženom ponuđena mogućnost, a da ne zna zašto nije zaokružio odgovore.

Todorović je još rekao da Mandić u početku nije htio advokata i da je tvrdio da mu "pakuju iz firme".

Policijski inspektor Svijetlana Malić, koja je ispitivala Mandića, rekla je da je sve bilo po zakonu i da se optuženi njoj nije žalio na pritiske. Istakla je da joj je u početku odavao utisak kao da je počinio djelo i bio je utučen i tužan.

- U početku je pričao o lošem djetinjstvu. Na pitanja je odgovarao jasno i precizno i bio je siguran šta govori. Nije bilo nikakvog pritiska na njega, a ispitivanju je prisustvovala advokat Vanja Lakić i on je rekao da nema novaca za izabranog advokata i da želi da ga ona brani. Žao mi je bilo Ariela, koliko i njega - rekla je Malićeva i dodala da je ona izjavu pročitala optuženom i da je i on sam pročitao.

Ona je kazala da je ispitivanje optuženog počelo u 16.15 časova, a završeno u 18.30 časova i da su tom prilikom u kancelariji večerali i ona i optuženi.

Ubijeni Ariel Bogdanović i optuženi Dalibor Mandić

Mandić je rekao da mu nije dato da čita izjavu te je pitao svjedoka da li zna da mu je Todorović "iskamčio", odnosno iznudio priznanje. Malićeva je rekla da ne zna i da Todorović nije prisustvovao ispitivanju, a da joj se optuženi nije pozivao na njega. Potvrdila je da je njena greška na zapisniku gdje na pitanje da li želi branioca zaokružen odgovor ne, jer je Mandić rekao da želi advokata i da mu je omogućeno da sa njim priča nasamo. Optuženi je rekao kako mu je Lakićeva rekla da sarađuje sa policijom i da prizna jer će dobiti manju kaznu.

Malićeva je, između ostalog, ispričala i da je prije ispitivanja optuženog učestvovala u pretresu njegovog stana i da je sumnjala da je oprao stvari, te da je bila prisutna prilikom pokaza lica mjesta gdje je odbacio stvari. Potvrdila je da su tokom pretresa stana izuzeti duks, nož na preklop, donji veš koji je opran, patike na kojima je bilo nešto što asociran na krv, ali da misli da to nije vještačeno. Tužilac je potvrdila da nisu vještačili patike.

Policijski inspektor Radojica Dabić rekao je da je u ovom slučaju učestvovao u drugom dijelu pretresa stana optuženog i bio zapisničar na njegovom ispitivanju i da je bio na Vrbasu gdje optuženi pokazao da je bacio nož koji nije nađen.

Mandić je istakao da ga taj čovjek nije ispitivao nego neki drugi i da je Dabić samo bio prisutan pretresu te da ga je vidio u policijskoj stanici kada je išao u tužilaštvo.

Suđenju je prisustvovao otac i porodica ubijenog Ariela Bogdanovića, kao i njihov opunomoćenik advoakt Marko Mikeš.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način koje je počinio 2. decembra 2022. godine oko 19.35 časova u Bulevaru srpske vojske u Banjaluci. Kako se navodi u optužnici, Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rebrovačkom mostu.

Sustigao ga je u blizini Kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz u Bulevaru srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video nadzora.

VIDEO SNIMCI

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović naložio je da se na sljedećem ročištu kao dokazi suda izvedu svi video snimci na kojima se vidi osoba za koju se tvrdi da je optuženi kako ide s posla, ide u kampus i izlazi iz kampusa. Osim tih biće pregledani i snimci iz teretane gdje je išao Mandić.

To je nepohodno rekao je sudija, kako bi se utvrdilo njegovo kretanje kobne večeri. Sud je pribavio i dokumentaciju sa Klinike za psihijatriju u Banjaluci na okolnosti liječenja optuženog i u ovoj zdravstvenoj ustanovi su rekli da Mandić nije bio kod njih od 2015. godine pa do danas. Takođe pribavljeni su dokumenti iz bolnice u Doboju iz koje su takođe rekli da se on tu nije liječio. Sud je tražio dokumentaciju i od Doma zdravlja Brod, ali ona još nije stigla.