jovan-duc-za-svojim-radnim-stolom-poslanstva-u-rimu-wiki.jpg (188 KB)

Narodna biblioteka Trebinje povodom dana rođenja našeg velikana organizuje danas Dan otvorenih vrata legata Jovana Dučića.

Građani će imati priliku da, u vremenu od 10.00 do 17.00 časova, pogledaju dio Dučićevog naslijeđa koje se čuva u legatu.

U Dučićevoj biblioteci se nalaze knjige na 12 jezika, pisma, diplome, časopisi i drugi lični predmeti ovog značajnog srpskog pisca.

Dan otvorenih vrata je jedinstvena prilika za sve zainteresovane građane da se upoznaju sa ovom dragocjenom zbirkom, koja predstavlja bogatstvo kulture i istorije. Pozivamo sve građane da dođu i istraže legat Jovana Dučića.

Narodni pjesnik i diplomata Jovan Dučić rođen je u Trebinju 1871. godine. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih pjesnika i književnika 20. vijeka. Njegov legat sadrži oko 5.600 knjiga, rukopisa, pisama, fotografija i drugih ličnih predmeta.

Ovo je jedna od najvažnijih zbirki knjiga i dokumenata u regionu, koja svjedoči o životu i djelu jednog od najznačajnijih srpskih pjesnika. Legat se čuva u Narodnoj biblioteci Trebinje.