- Izgradnjom NATO kasarne u Prljaniju, u opštini Andrijevica, taj vojni savez planira da postavi temelje 'velikoj Albaniji'- kaže Marko Milačić iz Prave CG.marko-milacic1.jpg
Predsjednik opozicione Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je građane tog dijela Crne Gore da ne dozvole, kako je rekao, "militarizaciju i okupaciju" zemlje.

Prilikom obilaska Prljanije, Milačić je upozorio da NATO očigledno namjerava da od teritorije cijele Crne Gore napravi svoju vojnu bazu i da "okupira" Sinjajevinu, Andrijevicu, Berane i crnogorsku granicu u korist tzv. "velike Albanije", a ne u korist građana tih opština i države Crne Gore.

Milačić kaže da će u izgradnju kasarne biti uloženo 17 miliona evra, da će u njoj biti stacionirana elitna jedinica sa 120 vojnika na prostoru od pet hektara što, kako kaže, znači da će svakom vojniku pripasti 170 metara kvadratnih.

Milačić je primjetio da je crnogorska država spremna da toliki novac uloži u, kako kaže, neku elitnu jedinicu umjesto u izgradnju fabrika, gdje bi građani, inače sve napuštenije Andrijevice mogli da se zaposle i da stvaraju novu vrijednost i realnu ekonomiju.

Podsjetio je da se, na primjer, u Andrijevici nalazi pogon nekadašnje kompanije Soko Štark, u kome je radilo oko 150 stanovnika te opštine u kojoj živi 500 njih, koji primaju socijalnu pomoć.

- A koliko država brine o ravnomernom regionalnom razvoju i razvoju sjevera, možda najbolje govori činjenica i podatak da je prošle godine u školi u Andrijevici upisano samo 15 đaka prvaka - kazao je lider Prave Crne Gore.

Milačić smatra i da se pomenuta kasarna ne gradi slučajno baš u tom mjestu, nedaleko od Murina, koje je bombardovano 1999.

- Nije im beznačajna ova teritorija. Kada se ovoj ideji doda izgradnja ovakve kasarne i želja da se u obližnjim Beranama na aerodromu oformi vojna baza NATO i kad imamo u vidu da je ovo maltene pogranični pojas sa Albanijom, onda je više nego jasno da NATO planira ovdje da postavi temelje nečemu što je 'velika Albanija' - poručio je Milačić.