Naučnim skupom o poetici Vojislava Ilića u Trebinju je danas počela tradicionalna kulturna manifestacija „Dučićev dan“, posvećena bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću.

Simpozijum pod nazivom „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“ se po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, a tridesetak naučnih radnika, poznavalaca njegovog pjesništva, predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku, dvanaestom u ediciji o srpskim pjesnicima koje Institut realizuje u koprodukciji sa Gradom Trebinjem.



Svetlana Šeatović, rukovodilac edicije i kourednik zbornika sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda podsjeća da je saradnja sa Gradom Trebinjem ušla u drugu deceniju i da će se ovog puta razmatrati pjesništvo Vojislava Ilića, kojem je Dučić, kao pjesnik – najviše dugovao.

„Pjesnički zavičaj Desanke Maksimović nas je spojio u nekoliko jubileja – prošle godine je bilo 120 godina od rođenja naše velike pjesnikinje, 25 godina od njene smrti, druga decenija saradnje Grada Trebinja sa Institutom i 25. jubilarni zbornik u našoj ediciji ‘Poetička istraživanja‘, koju je osnovao prof. dr Novica Petković. Sa druge strane, nikome Jovan Dučić nije više dugovao u godinama pjesničkog djelovanja nego pjesniku prethodniku Vojislavu Iliću. Za Dučića – Ilić je bio učitelj forme, to je jezgro najranije faze njegovog pjesništva. Mada će se Dučić daleko više razvijati u tematskom i misaonom pogledu od Ilića, smisao za formu stiha, ritma i melodije ostaviće siguran trag i najjači oblik ilićevske baštine u njegovom djelu“, istakla je Šeatovićeva.




Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost iz Beograda je kazao da je saradnja sa Gradom Trebinjem plodotvorna i da se u našem gradu promoviše i zbornik Instituta posvećen porodici Ilić.

„Institut se bliži šestoj deceniji postojanja i djelovanja, petinu vremena proveo je u uspešnoj i plodotvornoj saradnji sa Dučićevim večerima poezije i Gradom Trebinjem. Rezultat prošlogodišnjeg skupa je zbornik posvećen velikoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović, a kao jednu vrstu sjećanja na budućnost, donijeli smo veliki zbornik Instituta posvećen porodici Ilić. To je sjećanje na jedno doba kada su mnoge srpske porodice nastojale da svojim djelovanjem unaprede književnost, umjetnosti i nauku srpskoga roda, u borbi za očuvanje jedinstvenog kulturnog prostora“, rekao je Bojić, uručivši zbornike gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću.




Otvarajući naučni skup, gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je Trebinje domaćin izuzetne naučne i poetske misije, koju je započeo prof. dr Novica Petković, a nastavio akademik Jovan Delić sa saradnicima, među kojima je i sadašnji rukovodilac edicije dr Svetlana Šeatović.

„Sedmi april je dan Dučićeve smrti, ali za nas je to početak jednog novog života. Dučić nam je u amanet ostavio da se ne bavimo samo njegovom poezijom nego da ono što je napisao posmatramo u vremenskom kontekstu i u specifičnim osvjetljenjima drugih pisaca, kako njegovih savremenika, tako i onih koji će doći kasnije, da bismo napravili korak naprijed, da bismo naučili još nešto o Dučiću i svim piscima iz njegovog vidokruga“, istakao je Ćurić.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji skup posvećen poetici Vojislava Ilića, koji se uz Dučića smatra „međašem savremenog izraza u srpskoj poeziji“.



Prof. dr Predrag Petrović, urednik zbornika, podsjetio je da su Ilićeve pjesme označile novo doba srpskog pjesništva i imale presudan uticaj na pjesničko stvaranje Jovana Dučića.

„Ima razloga i simbolike što se ovaj skup održava u Dučićevom Trebinju, 125 godina od Ilićeve smrti. Bez Vojislava Ilića vjerovatno ne bi bilo ni velikog pjesnika Dučića. I sam Dučić je to osjetio ispisujući 1902. godine spomenik Vojislavu, svakako jedan od najznačajnijih programskih tekstova o poeziji u prošlom vijeku, kada je Ilićeve pjesme odredio kao epohalni početak novog doba srpskog pjesništva“, naveo je Petković.

U Muzeju Hercegovine, večeras će, od 18 časova, biti promovisan zbornik radova pod nazivom „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

Izvor: Radio Trebinje