Meda u Hercegovini ove godine skoro da i nema. Kvalitet i potražnja ostali su isti, cijena nije. Zbog slabih prinosa, kilogram meda ove godine skuplji je za najmanje 5 maraka u odnosu na prošlu.


“Cijena raste i već se med prodaje u većem dijelu RS po 20 maraka. 18-20 to je ta cijena. Što se tiče kvaliteta pravi pčelari sigurno imaju dobar med. Izostaje med bagrema i čiste kadulje”, kaže Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS.
“Potražnja za medom je ogromna. Više ima potražnje nego što ima meda. Cijena meda je 18 maraka”, rekao je Milorad Ljubibratić, pčelar.
U nekim od prodavnica i marketa tegla hercegovačkog meda košta i do 25 maraka. Pčelari kažu da je do poskupljenja moralo doći jer je godina nikada lošija. Kapi kiše nije palo od 9. maja prisjećaju se oni koji od pčelarstva žive. Nešto malo meda bilo je u proljeće ali i tada slabo.
“Što se tiče prinosa meda oni su ispod očekivanja, čak možemo reći da je ova godina lošija za jedno 50% u odnosu na prošlu godinu iako smo prošle godine pričali da je bila katastrofalna”, priča Maksimović.
“U mojih 35 godina pčelarenja jedna od najtežih godina. Pa prvo bio je veliki led i hladnoća kada je počeo cvijet da cvjeta, onda opet naglo zahladi onda odjednom krenuše velike temperature”, objašnjava Milo Vidaković, pčelar.
Prosječan prinos bio je na Romaniji i Potkozarju. Pčele su imale posla i na područjima prema moru pa je tamo godinu spasila medljika sa klena. U Bileći ili Gacku meda skoro da i nema. Pčelari se bore da obezbijede zimnicu da ne bi došlo do uginuća pčela. Pored svega toga veliki problem stvara vještački ili patvoreni med koga je sve više na tržištu.
ATV