Bivši kompleks Drvne industrije Velež-Botin u Nevesinju uskoro postaje poslovna zona. Ovo je predviđeno Regulacionim planom Botin koji bi trebalo da bude usvojen do kraja septembra 2017. godine, potvrdio je za eKapiju samostalni stručni saradnik za prostorno planiranje i ekologiju Opštine Nevesinje Miljan Đurasović.Kako je istakao, nekadašnja drvna industrija, koja se nalazi na samo kilometar od grada, otišla je pod stečaj i poslije nekoliko neuspješnih privatizacija, prodata je investitorima.
- Oni sada žele da prodaju objekte i građevinsko zemljište drugim investitorima. Kako bi se to sprovelo u djelo i izvršila parcelacija, jer se fabrika trenutno nalazi na jednoj parceli, predviđeno je usvajanje ovog plana kojim će se kompleks podijeliti na veći broj manjih parcela i koji će u budućnosti funkcionisati kao jedinstvena privredna zona. Ukupna površina kompleksa iznosi 8,5 ha - ističe Đurasović.S obzirom na to da već postoje zainteresovani investitori za pojedine objekte unutar kompleksa, dodaje Đurasović, realizacija plana će krenuti odmah nakon usvajanja.
- Kompleks bivše fabrike bio je opremljen kompletnom infrastrukturom, ali s obzirom na to da je planom predviđeno formiranje većeg broja nezavisnih proizvodnih i poslovnih pogona, postoji potreba za povećanjem kapaciteta postojeće infrastrukture kao i za izgradnju novih saobraćajnica unutar zone - kaže Đurasović.
Naš sagovornik dodaje da je planom organizacije zone predviđeno da se na svakoj parceli formira posebna poslovna djelatnost, ali i da je ostavljena mogućnost i ukrupnjavanja parcela, odnosno spajanje više parcela u jednu veću.
Dodaje da Opština Nevesinje ne može da pruži pogodnosti za buduće investitore prilikom kupovine zemljišta jer se radi o zemljištu u privatnom vlasništvu.
Saznajemo da je Regulacionim planom Botin predviđena i izgradnja stambenih i stambeno-poslovnih objekata u jednom dijelu kompleksa.
Prodaja imovine DI Velež-Botin
Inače, prva prodaja kompleksa Drvne industrije Velež-Botin je oglašena u avgustu 2007. godine. Tada je cjelokupna imovina procijenjena na oko 2,5 mil KM i nije se mogla prodati ispod ove cijene, dok je početna cijena na trećoj licitaciji iznosila tek 900.000 KM.
eKapija/Slobodana Šubara