Iako na pragu devedesetih, za studenta četvrte generacije DIF-a, odustajanje nikada nije bila opcija. Stoga ne čudi odluka da završi započeto prije gotovo 70 godina i stekne diplomu, od koje ga je dijelio samo diplomski rad.


Do nedavno vječiti student, a sada 88-godišnji Milan Beli Bosiljčić ponosni je vlasnik fakultetske diplome.


– Ja sam lično bio vrlo siguran zato što sam se dugo spremao i to sam volio i mislim da su profesori shvatili koliko je meni bilo stalo da diplomiram jer nekako čovjek u ovim godinama sve voli da završi – objašnjava Bosiljčić.


Kako kaže, samo je profesorka srpskog jezika napravila manje ispravke i provjerila da li sam sve napisao kako valja.


Profesor fizičke kulture prisjeća se da je oduvijek volio sokolstvo zahvaljujući kojem je i riješio da polaže ispit na starom DIF-u. Upravo to mu i je i bila tema diplomskog rada koji je odbranio sa desetkom.


– Na tom svesokolskom slijetu u Ljubljani gdje sam ušao u centar tog takozvanog turskog marša, vježbali su najbolji, bili su difovci i ja sam bio srećan kad sam vidio kako oni izgledaju. Tada sam se zakleo da ću studirati DIF i tako sam svoju zakletvu ispunio – ističe Bosiljčić.


Iz studentskih dana rado se sjeća kako je sa kolegama biciklom krenuo put Grčke.


– Zamislite, mi smo iz Beograda išli u Grčku, prešli Korintski kanal, išli do Nemeje, Mikene, Patrasa, Olimpije, vratili se nazad, prešli na drugu stranu išli u podnožje Olimpa, pa planinarali do vrha Olimpa i gore ostavili našu jugoslovensku zastavu – prisjeća se novopečeni diplomac DIF-a.


Istaknuti jugoslovenski koreograf obišao je čitav svijet što je bila prepreka da fakultet završi u mladosti. U penziju je otišao kao glumac, ali kroz smijeh nam kaže da nikada nije prestao da radi.


– Ja se uopšte ne družim sa mojom generacijom ja sam stalno sa mladima. Nemam mnogo prijatelja sa kojima se družim da sjedimo u kafani. Ne, time se ne bavim – navodi Bosiljčić.


Glumac, koreograf, organizator slijeta


Milan Bosiljčić je postao poznat kao koreograf, proslavio se i kao glumac u istorijskim, akcionim i vestern filmovima, a bio je poznat i kao organizator i reditelj slijeta za Dan mladosti.


(Blic)